Prezident Petr Pavel Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident republiky navrhl Senátu do funkce ústavního soudce Milana Hulmáka

Prezident republiky Petr Pavel předložil Senátu žádost o vyslovení souhlasu se jmenováním Doc. JUDr. Milana Hulmáka, Ph.D. do funkce soudce Ústavního soudu. Prezident to oznámil na webu Hradu. Osmačtyřicetiletý Milan Hulmák se podílel na přípravě občanského zákoníku, byl členem Legislativní rady a jako of councel působil v advokátní kanceláři Havel & Partners v expertní pozici. Nyní přednáší právo na dvou univerzitách.

Milan Hulmák absolvoval Fakultu právnickou ZČU v Plzni v roce 1998. Od roku 1998 se věnuje vysokoškolské výuce občanského práva hmotného a procesního. Působí též jako lektor pro Justiční akademii ČR a Justiční akademii SR. Má za sebou bohatou publikační činnost. „Fakultu právnickou ZČU v Plzni absolvoval v roce 1998. Nastoupil na katedře občanského práva jako asistent, později odborný asistent. V roce 2001 obhájil rigorózní práci na téma Hypoteční úvěr. Postgraduální studium ukončil v roce 2008 obhajobou práce „Proces uzavírání smluv“,“ uvádí o sobě právník. Hulmák už však na Západočeské univerzitě v Plzni přes deset let nepůsobí.

Na Univerzitě Palackého v Olomouci působí na katedře soukromého práva a civilního procesu.

Od roku 2000 byl členem pracovních komisí Legislativní rady vlády pro soukromé právo. Jako člen Komise pro přípravu nového občanského zákoníku při Ministerstvu spravedlnosti se podílel na přípravě nového občanského zákoníku.

Věnuje se právu i po praktické stránce. Jako advokát byl rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR a rozhodcem zapsaným v seznamu Ministerstva spravedlnosti. Podílel se jako expert na řadě rozhodčích řízení. Od roku 2012 působil v advokátní kanceláři Havel & Partners jako of councel.

Milan Hulmák Foto: UPOL

Dvouměsíční lhůta na schvalování Hulmákovy kandidatury by měla senátorům skončit koncem ledna. Hulmák by mohl v týmu ústavních soudců nahradit Jiřího Zemánka, jehož desetiletý mandát skončí 20. ledna.
 
Výběr kandidátů probíhal podle předem avizovaných kritérií, která prezident zveřejnil dne 20. března a v souvislosti s novým návrhem z něho prezident vybral tyto zásady:
 
1/ Pestrost s ohledem na profesní původ a zkušenost, s obvyklou převahou soudců obecných soudů a akademiků, doplněných dalšími profesionály.  
2/ Důležitá je odbornost, a to nejen v ústavním, případně mezinárodním a evropském právu, ale i v hlavních oborech, jako jsou občanské, trestní nebo správní právo.  
3/ Dalším zřetelem je i regionální rozrůzněnost, a to jak ve vztahu k životní zkušenosti, tak k právnickým fakultám, které soudci absolvovali nebo na nich působí.  
4/ Důležité je mít soudce napříč generacemi, ale i v genderové vyváženosti. 
5/ Důležitá je hodnotová a názorová různorodost: soud nemá být složený pouze z konzervativců, liberálů a socialistů, lidí pravice nebo jenom levice.  
6/ Všechno musí být ve shodě s osobní integritou a uznáním ze strany kolegů či širší veřejnosti. 

Irena Válová

Chybná informace, že Milan Hulmák stále působí na ZČU v Plzni, byla z článku odstraněna po upozornění děkana ZČU Stanislava Balíka.