Volební urna Foto: Luděk/Wikimedia

Poštovní hlasy voličů, kteří mezitím zemřou, budou platné, uvádí koaliční novela

Navrhovaný výběr poslanců, prezidenta a europoslanců poštou pro Čechy v zahraničí umožní započítat i odeslaný hlas voličů, kteří do volebního dne zemřou. Stojí to v důvodové zprávě koaliční předlohy. Její tvůrci ve zdůvodnění také zdůrazňují, že zůstává zachovaná tajnost volby. Pravidla podle nich navíc prakticky neumožňují podvody v podobě dvojího hlasování nebo kupčení s hlasy. Předlohu podepsali mimo jiné předsedové pětice koaličních stran a poslaneckých klubů a Sněmovna by ji mohla začít projednávat na lednové schůzi.

„Započítává se i hlas voliče, který požádal o korespondenční hlasování, odeslal svůj hlas, ale následně zemřel,“ stojí v důvodové zprávě. Úmrtí je podle zdůvodnění vyšší moc, která by neměla zablokovat volební právo lidí, kteří nemohli vědět, že ke dni voleb nebudou splňovat podmínku volebního práva. „Stejný přístup je však třeba zaujmout i k tomu, kdo v době, kdy hlasoval korespondenčně, ještě nedosáhl 18 let, avšak ke dni voleb, pokud by nezemřel, by zletilosti dosáhl,“ uvádí důvodová zpráva.

Zavedení možnosti korespondenčního hlasování vyvolává spory. Zejména hnutí ANO hovoří o možné kolizi s ústavním pravidlem, že volby jsou osobní a tajné. Ve volební místnosti lidé musí chodit za plentu. Předkladatelé uvádějí, že při hlasování poštou volební komisaři tajnost kontrolovat nemohou. „Respektování tajnosti hlasování se proto promítá do náležitostí identifikačního lístku, který obsahuje text o prohlášení voliče, že hlasuje osobně,“ napsali ve zdůvodnění. Identifikační lístek patří podle pravidel k dokumentům, který musí volič spolu s hlasovacím lístkem odeslat.

Možnosti dvojího hlasování, tedy korespondenčně i osobně například s voličským průkazem v jiném volebním okrsku, „v zásadě vylučují“ podle předkladatelů mechanismy vedení seznamu voličů. Pravidla podle zdůvodnění stanoví mimo jiné to, že pokud volič nevloží voličský průkaz do doručovací obálky spolu s identifikačním lístkem a další obálky s hlasovacím lístkem, komise jeho hlas nebude moci započítat. Volit nebude moci Čech pobývající v cizině, který sice požádal o korespondenční volbu, ale nakonec přijede odevzdat hlas osobně.

Riziko machinací s hlasy snižuje podle zdůvodnění i omezení možnosti hlasování poštou jen na voliče v zahraničí, kteří jsou zapsáni v takzvaném zvláštním volebním okrsku u zastupitelských úřadů. Jde o Čechy, kteří mají trvalé bydliště mimo Česko nebo v cizině dlouhodobě pobývají. „Rozšíření této možnosti (korespondenční volby) i na voliče v zahraničí s voličským průkazem, nebo dokonce na všechny voliče na území České republiky by usnadňovalo kupčení s hlasy,“ stojí ve zdůvodnění.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích, podle zastánců korespondenční volby je to mnohdy časově i finančně náročné. Nová pravidla by podle návrhu měla platit už pro sněmovní a případně i prezidentské volby vyhlášené po lednu 2025, jejich plná účinnost se předpokládá od roku 2026. Kritici z opozice mluví vedle možné kolize s ústavními pravidly o možném ohrožení demokracie. Vládní koalice podle opozičních politiků prosazuje hlasování poštou jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale. Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci zase naopak uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení takové volby nechce. SPD řadí předlohu k těm, jejichž schvalování hodlá důsledně brzdit.

(čtk)