Čeští řidiči zahlcují policejní e-podatelnu Foto: Trusted images

Řidiči zahlcují policejní e-podatelnu záběry z autokamer. Samotný záběr není důkaz

Řidiči, kteří při jízdě zaznamenají vybržďování nebo podobně závažné počínání, zahlcují centrální policejní e-podatelnu záběry z autokamer. Správným postupem je přitom okamžitě volat tísňovou linku 158, nikoliv zasílat videa až zpětně. Upozornil na to novináře ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Podotkl, že každé poskytnutí videa přes e-podatelnu automaticky staví jeho autora do role svědka, kterého policie musí kontaktovat.

„Lidé si e-podatelnu mnohdy pletou s tísňovou linkou. Jestliže někdo v reálném čase nahrává závažný přestupek, policii určitě více pomůže, když občan hned zavolá na linku 158, identifikuje problém a udá polohu, než když nám ty záběry pošle za dvě hodiny. Jsme tak schopni zareagovat hned,“ uvedl Zlý na setkání s novináři. E-podatelna by podle něj měla sloužit pro oznamování věcí, které snesou odklad.

Podotkl, že zasílání videí přináší policii podstatně více administrativní práce, navíc s nejasným výsledkem. „Samotný záběr, ze kterého mnohdy neidentifikujeme ani místo a čas, je k dokazování nepoužitelný,“ poznamenal Zlý.

Dopravní policie se potýká také s tím, že lidé se na centrální e-podatelnu obracejí i s dotazy, které vyplývají přímo ze zákona o silničním provozu, nebo s lokálními záležitostmi, například ohledně parkování. „Neuvědomují si, že jejich podání končí přímo na policejním prezidiu. Přitom ho mohou učinit na kterékoliv místní služebně a nezasílat ho elektronicky,“ uvedl Zlý.Dodal, že podání nakonec stejně putuje k vyřešení zpět do místa původu, a celá věc se tak protáhne.

(čtk)