Tisková konference po jednání vlády Foto: Úřad vlády

Samosprávy: Je absurdní, aby se v novém zákoně obce a kraje řadily mezi lobbisty

Sdružení místních samospráv a Svaz měst a obcí v otevřeném dopisu vyzývají premiéra Petra Fialu (ODS), aby v novém zákoně o lobbingu mezi lobbisty nespadaly obce a kraje a jejich zastřešující organizace. Informovaly o tom dnes v tiskové zprávě. Opak by sdružení považovala za absurdní obzvlášť v případě zastřešujících organizací samosprávných celků, které jsou často povinnými připomínkovými místy v rámci legislativního procesu.

Pokud by obce a kraje mezi lobbisty zůstaly, v praxi by například starostové komunikující se zákonodárci museli o jednáních uvádět hlášení do registru lobbistů, uvádí organizace. Zejména pro menší obce by to podle svazů znamenalo velmi náročnou administrativu. „Zahrnutí územních samosprávných celků a jejich zastřešujících organizací mezi lobbisty vnímáme nejen jako zcela zbytné, ale jako absurdní, finančně náročné, administrativně zatěžující, a především v rozporu s ústavním pořádkem,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková (STAN).

Sdružení samospráv odkazuje na dohodu z připomínkového řízení, že samosprávné celky a jejich zastřešující organizace se z působnosti zákona vyjmou. Upozorňuje také, že zástupci obcí a krajů jednotlivě nebo v rámci zastřešujících uskupení jednají se zákonodárci a úřady o připravovaných a projednávaných legislativních i nelegislativních materiálech. „Odmítáme, aby došlo ke zcela zbytečnému a extrémnímu byrokratickému zatížení obcí, měst a krajů,“ dodala Olšáková.

Zákon, jehož cílem má být regulace a legalizace lobbování, má platit od ledna 2025 a jeho přijetí je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy. Norma zavádí registr, v němž mají být kontakty mezi lobbisty a lobbovanými hlášeny.

(čtk)