Samopal Ilustrační foto: Pixabay

Soud zrušil pokutu 800.000 Kč od ÚOHS pro ministerstvo vnitra za nákup zbraní

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 800.000 korun, kterou v roce 2021 vyměřil ministerstvu vnitra Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem bylo uzavření smlouvy na nákup pušek a samopalů pro Policii ČR bez tendru. Krajský soud případ posuzoval podruhé, poprvé pokutu potvrdil, ministerstvo ale uspělo s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu (NSS). Ten původní potvrzující rozsudek zrušil a krajský soud tak záležitost musel posoudit znovu. Tentokrát rozhodnutí ÚOHS zrušil, jak vyplývá z rozsudku zveřejněného na úřední desce. Podrobné odůvodnění verdiktu soud nezveřejnil.

ÚOHS ministerstvo pokutoval za špatný postup u tří zakázek z let 2017 až 2020, které se týkaly dodávek samopalů a pušek pro policii. Uzavření smlouvy ve všech třech případech předcházelo jednací řízení bez uveřejnění, jehož využití ministerstvo zdůvodnilo tím, že šlo o rozšíření původních smluv uzavřených v letech 2001 až 2004. Ministerstvo takto nakoupilo 1873 souprav zbraní.

Zákon pro dodatečné dodávky stanovuje lhůtu tří let, kterou lze překročit pouze za zvláštních okolností. Podle antimonopolního úřadu ale nenastaly. Ministerstvo se rozhodnutí úřadu bránilo podáním rozkladu k jeho předsedovi Petru Mlsnovi, který se ale ztotožnil s rozhodnutím první instance a rozklad v roce 2021 zamítl.

Podle ÚOHS je možné pořídit dodatečné dodávky zbraní i po uplynutí doby tří let od uzavření původní smlouvy, současně však uvedl, že prodloužení této doby nemůže být bezbřehé a musí mít limity. Čím více je zákonná tříletá doba překročena, tím závažnější musí být zvláštní okolnosti, které toto překročení ospravedlňují. Po pravomocném rozhodnutí předsedy ÚOHS muselo ministerstvo pokutu zaplatit, bránilo se ale žalobou u Krajského soudu v Brně. Ten nejprve v roce 2022 sankci potvrdil, nyní po zohlednění právního názoru NSS celé rozhodnutí zrušil a ÚOHS se tak případem musí zabývat znovu. Při rozhodování musí zohlednit právní názor obou soudů. Rozsudek mohou strany opět napadnout podáním kasační stížnosti k NSS.

(čtk)