Minulé jednání o účasti soudce na oslavě u NSS Foto: Petr Dimun

ÚS odmítl stížnost soudce Čapka proti výtce kvůli narychlo svolanému zasedání

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost teplického soudce Miroslava Čapka kvůli písemné výtce, kterou mu uložilo vedení okresního soudu. Čapkovo pochybení spočívalo v tom, že narychlo svolal vazební zasedání, kterého se nemohl zúčastnit dozorový státní zástupce, a musel se tak nechat zastoupit. K urgentnímu nařízení jednání nebyl důvod, šlo jen o prodloužení vazby a do konce lhůty zbývaly skoro dva týdny. Stručné usnesení je dostupné v databázi soudu.

Ve stížnosti Čapek uvedl, že při stanovení termínu neporušil žádný předpis, usiloval o rychlé rozhodnutí. ÚS označil stížnost za zjevně neopodstatněnou. Zdůraznil, že posuzoval jen ústavnost rozhodnutí. „Z tohoto hlediska však napadeným rozhodnutím nelze nic vytknout. Správní soudy zcela srozumitelně, přesvědčivě a logicky vyložily, že v daném případě nebyla dána potřeba maximálně urychleného rozhodování na úkor státního zastupitelství jako druhé strany a že pochybení spočívá právě v bezdůvodném znevýhodnění státního zastupitelství,“ stojí v usnesení.

Čtěte také: Soud zprostil teplického soudce Čapka kárné žaloby za účast na oslavě

Čapek v březnu 2021 nařídil vazební zasedání hned na následující den. Státní zastupitelství nechal vyrozumět zprávou do datové schránky, kterou si žalobci vyzvedli až následující den ráno. Způsobilo jim to organizační problémy. Místo státního zástupce, který byl s případem obeznámený, musel přijít jiný. Vedení soudu ve výtce uvedlo, že Čapek porušil své soudcovské povinnosti a zvýhodnil obhajobu oproti obžalobě.

S obžalobou komunikoval, se státními zástupci nikoliv

Proti výtce podal Čapek žalobu, kterou loni zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem. Podle soudu Čapek skutečně nepostupoval správně a racionálně. Zatímco u obhájce ověřil, že termín je pro něj přijatelný, názor státního zastupitelství nezjišťoval.

Čtěte také: Soudci nesmí při nařizování vazebních zasedání zvýhodňovat jednu ze stran, potvrdil NSS

Následovala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), ve které Čapek například uvedl, že státních zástupců je v Ústí nad Labem dost na to, aby se některý mohl vazebního zasedání zúčastnit. Na přípravu měli několik hodin. I kdyby snad byl způsob nařízení vazebního zasedání nestandardní, v žádném případě nebyl nezákonný, zdůraznil Čapek. U NSS ale Čapek neuspěl. Pokud se neblížila lhůta pro vazební rozhodnutí, nemusel prý svolat zasedání tak narychlo.

NSS se letos zabýval také kárnou žalobu na Čapka. Hrozilo mu odvolání z funkce za účast na předloňské oslavě podnikatele Petra Bendy. Konala se v době, kdy kvůli šíření koronaviru platil zákaz hromadných akcí. Čapek účast na oslavě popřel. Kárný senát jej zprostil, protože nebylo prokázáno, že se skutek stal. Žádný z vyslechnutých svědků přímo nepotvrdil soudcovu účast na oslavě.

(čtk)