Kárné řízení u NSS Ilustrační foto: Petr Dimun

Žalobci Komárovi za urážku nadřízeného hrozí důtka

Bývalému náměstkovi Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) Pavlu Komárovi hrozí za urážku nadřízeného důtka. Takové kárné opatření navrhuje Komárovi uložit v kárné žalobě nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Kárný senát při Nejvyšším správním soudu (NSS) projedná žalobu 20. prosince.

Za zbabělce, který by se měl stydět označil, v emailu z 9. června letošního roku někdejší náměstek VSZ Pavel Komár svého tehdejšího nadřízeného, vedoucího VSZ Radima Daňhela. Email navíc Komár neposlal jen Daňhelovi, ale všem státním zástupcům i zaměstnancům olomouckého VSZ. Komár takto reagoval na Daňhelem veřejně prezentované důvody rezignace na funkci v čele VSZ.

Tohoto neuctivého jednání se Komár dopustit přesto, že v té době ještě neznal obsah rezignačního dopisu Daňhela a osobně byl o důvodech informován až tři dny po odeslání emailu.

Následně VSZ v Olomouci navštívil i nejvyšší státní zástupce Stříž, který na svolaném setkání Komára za zvolený způsob kritiky nadřízeného ostře zkritizoval. A zároveň oznámil, že za to na Komára podá kárnou žalobu.

Podle Stříže Komár ohrozil vážnost funkce státního zástupce a vážnost státního zastupitelství, neboť porušil zákonem stanovenou povinnost zachovávat náležitou úctu k ostatním státním zástupcům. Jako kárné opatření navrhuje Komárovi uložit důtku.

Jednání kárného senátu o této žalobě proběhne 20. prosince.

Petr Dimun