Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem Archivní foto: Veřejná žaloba

Stříž navštívil VSZ v Olomouci. Na Komára podá kárnou žalobu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se rozhodl řešit neutěšenou situaci na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci (VSZ), která nastala po rezignaci jeho šéfa, Radima Daňhela minulý týden. Podle informací České justice z několika zdrojů Stříž ve čtvrtek na setkání se státními zástupci olomouckého VSZ velmi ostře vytkl některým z nich nedostatky v jejich práci. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý potvrdil, že Stříž podá kárnou žalobu na státního zástupce Pavla Komára.

‚Jsi zbabělec a měl by ses stydět‘, to je v krátkosti obsah sdělení emailu, který po oznámení své rezignace na funkci vedoucího státního zástupce VSZ v Olomouci dostal od svého podřízeného Radim Daňhel. Tím řadovým státním zástupcem byl někdejší náměstek a pravá ruka Ivo Ištvana Pavel Komár.

Přečtěte si také komentář Petra Dimuna k odchodu Daňhela z funkce: Uštván

Nejvyšší státní zástupce navštívil podle Petra Malého ve čtvrtek 15. června 2023 Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se záměrem uklidnit celou situaci, popovídat si s kolegy a narovnat vztahy v komunikaci mezi vedením úřadu a státními zástupci. „Zároveň vysvětlil svůj odmítavý postoj k případnému rušení poboček VSZ v Olomouci. V rámci svého vystoupení před kolegy také uvedl, že hodlá podat kárnou žalobu na státního zástupce VSZ v Olomouci Pavla Komára. Více podrobností k této záležitosti v tuto chvíli nelze sdělit. Až bude celý proces uzavřen, bude nejvyšší státní zástupce veřejnost informovat tiskovou zprávou,“ sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství České justici.

Komárovi se nelíbilo, že Daňhel rezignaci odůvodnil mimo jiné tím, že se mu úřad špatně řídí i kvůli existenci dvou poboček úřadu, v Ostravě a v Brně. Daňhel by měl podle něj přiznat, že na funkci nestačí a nepoužívat pobočky jako výmluvy. A vyzval ho, ať to řekne do očí i státním zástupcům, kteří na pobočkách pracují. Email ovšem neposlal Komár jen Daňhelovi, ale i všem kolegům a zaměstnancům VSZ.

Skutečnost, že někteří kolegové se po oznámení jeho rezignace zachovali na samé hraně toho, co je u státních zástupců akceptovatelné, naznačil i Daňhel v rozhovoru pro deník Právo. „A reakce, které jsem od pátku od některých kolegů zaznamenal, byly podle mě na samé hranici toho, jak se mají státní zástupci mezi sebou chovat,“ uvedl Daňhel.

Nahrávka ze setkání

Stříž tento email ve čtvrtek na setkání se státními zástupci Komárovi ostře vytkl s tím, že přípustné by možná bylo, kdyby si to vyříkali mezi čtyřma očima, nikoliv aby Komár zvolil formu otevřeného emailu, který si mohla přečíst obrazně řečeno i uklízečka. A oznámil přede všemi, že na Komára podá kárnou žalobu.

Stříž na setkání s podřízenými, která byla mimořádná i tím, že byla nahrávána, kritizoval také úniky ze spisů i to, že někteří novináři mají informace o chystaných úkonech. Jmenovitě zmínil státní zástupkyni Petr Lastoveckou. Ta se měla ohradit a požadovat, aby i na ní byla podána kárná žaloba, aby se mohla obvinění bránit.

Střížova náhlá aktivita a především ráznost, s jakou se jal osobně situaci na VSZ v Olomouci řešit, je překvapivá. Dosud totiž spíše dění přihlížel a v médiích některé zdejší státní zástupce hájil a naopak naznačoval, že nestandardně se možná chová ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Petr Dimun