Kontejner na odpad Ilustrační foto: Pixabay

Zvláštní poplatek za objemný odpad? ÚS návrh zamítl

Obec Stachy na Prachaticku eviduje v posledních letech nárůst množství odpadu ve sběrném dvoře. Rozhodla se proto zavést vedle běžného poplatku za svoz komunálního odpadu ještě zvláštní poplatek za odkládání objemného odpadu. Ústavní soud ale tento návrh zamítl. Obec zváží, jak bude postupovat dál, řekl její starosta Petr Lampa.

„O dalších krocích se poradím s právním zástupcem,“ uvedl. Zvláštní poplatek za odkládání objemného odpadu se týkal objemu nad 100 kilogramů na jednu domácnost a rok. Poplatek činil 3,30 koruny za kilogram. Podle Lampy se naplněnost sběrného dvora navyšuje kvůli různým stavbám, které ve Stachách a okolí vznikají. „Je to takový podnikatelský odpad. Stavební firmy si zvykly, že přes různé lidi vozí různou suť a podobný materiál k nám na sběrný dvůr. A doplácí za to pak obec,“ řekl Lampa.

Dodal, že obyvatelé Stach platí za svoz komunálního odpadu 900 korun ročně. Zodpovědně podle něj k odpadům přistupují i lidé, kteří mají na katastru obce i delší dobu rekreační objekty.

Návrh ústavnímu soudu na zrušení části obecní vyhlášky Stach podalo ministerstvo vnitra, podle kterého má obec veřejnoprávní povinnost přebírat komunální odpad od nepodnikajících fyzických osob. Kvůli hrazení nákladů může zavést poplatek, nelze však vyžadovat ještě další platby navíc, uvádělo vnitro.

(čtk)