Protest novinářů Foto: Hrvatsko novinarsko društvo

Chorvatští novináři protestovali proti návrhu zákona o postizích whistleblowerů

Stovky chorvatských novinářů dnes v Záhřebu protestovaly proti návrhu zákona, který by postihoval vyzrazování podrobností z policejního vyšetřování trestných činů. Lidem, kteří by takové informace vyzradili, by hrozily tresty odnětí svobody. Napsala to dnes agentura Reuters, podle níž žurnalisté viní vládu ze snahy blokovat informování o korupci. Premiér Andrej Plenković řekl, že cílem normy je „ochrana soukromí“ vyšetřovaných osob.

Pokud by byl únik informací ve veřejném zájmu, nový zákon by nebyl uplatněn, prohlásil Plenković během dnešního zasedání kabinetu. Na základě navrhovaného zákona by mohli být policisté, státní zástupci, soudci a další úředníci, kteří vyzradí informace o policejním vyšetřování, uvězněni až na tři roky.

Chorvatská Asociace novinářů varuje, že součástí vyšetřování by se po zavedení zákona mohli stát novináři, kteří by o uniklých informacích přinášeli zprávy, a úřady by jim mohly zabavovat telefony, notebooky a procházet e-maily. Šéf sdružení Hrvoje Zovko na demonstraci prohlásil, že Plenković a jeho kabinet chtějí umlčet kritiku. „Je to zákon nebezpečných záměrů. Požadujeme, aby byl tento článek (zákona) zrušen,“ pronesl Zovko před protestujícími novináři.

Ti dnes vyjadřovali nesouhlas s kroky Plenkovičova kabinetu před budovou vlády v metropoli. Jeden z reportérů držel transparent s nápisem: „Když není zdroj, není ani politický problém.“ „Plenković chce zavést zákon, který zastraší především whistleblowery (ty, kdo nahlásí nekalé jednání – pozn. ČTK), ale také novináře, kteří píší o korupci a zločinu,“ uvedla novinářka Ana Raičová Kneževičová, která se protestu zúčastnila.

Návrh zákona musí ještě schválit parlament, v němž má většinu vládní koalice vedená Plenkovičovým Chorvatským demokratickým společenstvím. Čtyřletý mandát současného premiéra vyprší letos a očekává se, že termín parlamentních voleb bude stanoven nejpozději na konec září, podotkl Reuters.

(čtk)