Předsedkyně senátu Krajského soudu v Praze Lenka Bursíková, předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka, vydavatel České justice a Ekonomického deníku Ivo Hartmann a vrchní ředitel ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla Foto: Radek Čepelák

Jaderná čekárna. Jméno vítěze soutěže na nové Dukovany se dozvíme až na konci dubna

ČEZ předá v polovině února vládě informaci o výsledcích soutěže na stavbu nového bloku v Dukovanech, ale nic v té době komentovat nebude. Naopak, informace o pořadí uchazečů a zvoleném vítězi budou drženy v utajení až do konce dubna, kdy je vláda premiéra Petra Fialy oficiálně vyhlásí.

Tuto informaci potvrdila Ekonomickému deníku jak společnost ČEZ, tak zástupci společností, které se o stamiliardovou zakázku ucházejí. „Smluvním partnerem je vláda, které hodnotící zprávu předáme. Zveřejňovat výsledek jiným způsobem nebudeme,“ reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Během čtvrtečního sympozia Právo v energetice tento postup potvrdil vrchní ředitel sekce energetiky a jaderné energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu René Neděla.

Je otázkou, zda se v českých poměrech podaří tak zajímavou informaci utajit po dobu tří měsíců. Únik do médií nebo na sociálních sítích se může odehrát, ale zatím ČEZ drží vše v přísném utajení. Ani lídři pěti koaličních stran, kteří se měli možnost v minulých dnech seznámit s předběžnými výsledky tendru, nic ven nevypustili.

Zástupci společností EDF, KHNP a Westinghouse na dotazy, jak si v soutěži stojí, zatím odpovídají ve stylu „nic nevíme a kdybychom věděli, tak vám stejně nic neřekneme.“ Z různých zdrojů lze dovodit jen tolik, že ČEZ předá hodnotící zprávu vládě dle plánu v polovině února. Poté začne běžet termín pro potvrzení výsledku vládou o délce 50 pracovních dní.

Kdo tedy dukovanský tendr vyhraje? Zatímco v době temelínského tendru již minimálně rok dopředu unikaly informace, že soutěž bude zrušena a nezvítězí nikdo (což se stalo v dubnu 2014), tentokrát to vypadá nadějněji. Vyhlášení vítěze se téměř jistě dočkáme. Zkusme shrnout známá fakta a odhadnout, kdo by mohl prestižní zakázku na nový blok Dukovan a opci na tři další reaktory získat:

Design, licencování

Taky drží nejlepší karty v ruce Westinghouse, který nabízí již známé a osvědčené řešení. Reaktor AP1000 již řadu let spolehlivě vyrábí elektřinu v Číně a nedávno byl spuštěn do plného provozu také první blok s tímto reaktorem na území Spojených států amerických. Reaktor AP1000 prošel licencováním v USA i Británii, což může usnadnit získání licence k provozu v Česku. Korejské KHNP a francouzské EDF nabízejí zmenšené modely svých standardních reaktorů, tudíž práce s licencováním zde bude více.

Cena a rychlost výstavby

Většina zdrojů se shoduje, že v těchto parametrech bude nejsilnější korejské KHNP. Korejci umějí oproti svým konkurentům stavět relativně levně a rychle. Prokázali to třeba při stavbě jaderné elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech. Postavit čtyři 1400megawattové reaktory v zemi, kde panuje nepříjemné horko, sucho a kde dosud nebyla žádná zkušenost s jadernou energetikou, je úctyhodný výkon. Pro KHNP by se navíc jednalo o první referenční zakázku na evropském trhu, což může Korejce motivovat ke zvýšené vstřícnosti ohledně ceny a dalších podmínek.

Strategické ohledy

Také EDF má co nabídnout. Volba francouzského dodavatele by upevnila česko-francouzskou jadernou alianci, které by mohla tlačit na Evropskou komisi, aby přestala jaderné energetice házet klacky pod nohy a raději ji začlenila mezi preferované technologie přispívající k dekarbonizaci evropské ekonomiky. Navíc EDF je v pozici společnosti, která nejspíš bude v Evropě v příštích desetiletích stavět nejvíc. Ve Francii bude stavět 14 nových jaderných bloků a desítky těch starších bude zapotřebí modernizovat, jisté má i zakázky v Británii. Otevírá se zde prostor k významnému zapojení českého průmyslu.

Zakázky pro český průmysl

Všichni tři uchazečů slibují, že velkou část dodávek a prací – bavíme se o podílu 60 až 70 procent na celkové hodnotě zakázky – zadají podnikům se sídlem v České republice. Zatím však není nic jistého, zájemci o stavbu nových Dukovan zatím s českými firmami podepisují jen nezávazná memoranda o budoucí spolupráci.

Podle zdrojů z prostředí českého strojírenského průmyslu zatím Westinghouse v této oblasti zaostává. Korejci jako jediní deklarovali, že pokud vyhrají, tak turbínu dodá plzeňský výrobce Doosan Škoda Power. EDF má také své trumfy v ruce, českým podnikům chce nabídnout i prestižní zakázky na výrobu některých dílů reaktoru či dodávku řídicích systémů.

Dobrá zpráva na konec

Spolupráce s českým průmyslem nebude omezena jen hranicemi naší republiky. Všichni tři uchazeči deklarovali, že nabídnou českým podnikům účast na stavbě jaderných elektráren v jiných státech Evropy. Tato spolupráce přitom není podmíněna vítězstvím dané společnosti v dukovanském tendru.

Šéf českého zastoupení Westinghouse Petr Brzezina nedávno zmínil možné zakázky pro české podniky na stavbě první jaderné elektrárny v Polsku. Škoda JS již dříve vyrobila některé díly reaktoru pro elektrárnu Hinkley Point C, kterou staví EDF. Český jaderný a energetický průmysl se může těšit na lepší časy.

David Tramba, Ekonomický deník