Soudcovský talár Foto: Schuminka Janička

Ministerstvo nepřipustilo soudní úřednici k justiční zkoušce, u soudu uspěla

Nezákonným zásahem do práv shledal soud rozhodnutí ministerstva spravedlnosti nepřipustit vyšší soudní úřednici k justiční zkoušce. Praxe od soudu před ukončením studia práva jí ministerstvo nezapočetlo, neboť jde podle úřadu o „praxi neprávníka“. Jenže zákon hovoří jasně: Do doby právní praxe se počítá výkon funkce vyššího soudního úředníka bez dalších podmínek. Vysokoškolské vzdělání je vyžadováno u soudců, nikoli pro započtení praxe ke zkoušce.

Ministerstvo spravedlnosti úspěšně žalovala žena, která s přestávkami od roku 2015 až do současnosti pracovala jako vyšší soudní úřednice. V květnu 2022 ukončila studium práv. Ke 30. květnu 2023 se přihlásila k vykonání odborné justiční zkoušky. Ministerstvo spravedlnosti ji však ke zkoušce nepřipustilo s tím, že nevykonala povinnou tříletou praxi. Podle výkladu zákona o soudech a soudcích, přísedících a státní správě soudů ministerstvem spravedlnosti lze tuto praxi započítat až po ukončení vysokoškolského studia, nikoli před jeho absolvováním.

Zákon nerozlišuje mezi právníky a neprávníky

Žalobě ženy na ochranu před nezákonným zásahem vyhověl Městský soud v Praze,. „Z textu § 110 odst. 3 zákona o soudech a soudcích pak podle městského soudu jednoznačně vyplývá, že do právní praxe se započítává také činnost vyššího soudního úředníka před dokončením vysokoškolského magisterského vzdělání v oblasti práva,“ uvedl soud s tím, že to neplatí pro ministerské zaměstnance, kteří se podílejí na tvorbě legislativy.

Pro opuštění tohoto výkladu nenašel soud důvody. Zákon nabízí jen jeden výklad. „Zákon rovněž nerozlišuje mezi vyššími soudními úředníky s ukončeným vysokoškolským právnickým vzděláním a těmi bez něj. Vysokoškolské vzdělání je požadováno až pro samotné připuštění k justiční zkoušce, nikoli k započitatelnosti praxe jako právnické,“ uvedl Městský soud v Praze.

Úplné rozhodnutí soudu z 20. prosince 2023, kterým byla zamítnuta kasační stížnost ministerstva spravedlnosti, je zde. Vyšší-soudní-úřednice-a-justiční-zkouškaStáhnout S takovým výkladem nesouhlasilo ministerstvo spravedlnosti, podle kterého není činnost vyššího soudního úředníka a asistenta soudce obdobná, ale naopak diametrálně rozdílná. úřad proto podal kasační stížnost. „Činnost vyššího soudního úředníka je pouze úřednická a zákonodárce ji svěřil i do rukou neprávníků. Jedná se o kariérní funkci, jejímž smyslem je urychlení soudního řízení a odbřemenění soudce od rutinních či formalizovaných úkonů. Naopak funkce asistenta soudce představuje vstup do justice a je pojímána jako cílená příprava na výkon funkce soudce či některé další právnické profese. Tato odlišnost…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová