Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: ODS

Ministr Blažek nebude podnikat další kroky proti advokátovi Naxerovi

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl nepodnikat další kroky proti advokátovi Norbertu Naxerovi. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka dnes uvedl, že ministr respektuje stanovisko České advokátní komory (ČAK). Ta minulý měsíc odložila jako nedůvodný Blažkův podnět k prošetření Naxerova chování při násilném incidentu u soudu s dezinformátorkou Janou Peterkovou.

Blažek loni po incidentu napsal na sociální síti X, že pokud nebude ztotožněn s postupem ČAK ohledně Naxery, zasáhne případně sám. Zákon o advokacii umožňuje ministru spravedlnosti podat na advokáta kárnou žalobu, v praxi se však tato možnost využívá jen zřídka.

Příznivci Peterkové v květnu vyvrátili dveře do jednací síně pražského městského soudu a na chodbě skandovali „gestapo“. V davu byl i Naxera, který měl v té době Peterkovou zastupovat. Kontrolní rada ČAK následně obdržela podněty od ministra Blažka a také od tajemníka komory Petra Čápa, aby prověřila Naxerovu účast na incidentu. V prosinci zveřejnila, že ze získaných veřejně dostupných audiovizuálních záznamů nebylo možné jednoznačně dovodit, že by si Naxera počínal v rozporu s právními nebo stavovskými předpisy.

Naxera už dříve sdělil, že advokátní předpisy neporušil a že pouze čekal na chodbě. Míní, že vinu za incident nese především soud, protože nařídil jednání do kapacitně nedostačující síně. Policie po incidentu obvinila osm lidí z výtržnictví, pět z nich stíhá i za násilí proti orgánu veřejné moci a jednoho také za pohrdání soudem.

(čtk)