František Kučera je místopředsedou pro insolvenční úsek Foto: Vrchní soud v Praze

Místopředseda VS v Praze Kučera varoval před zkrácením oddlužení

Poslanci z ústavně-právního výboru se znovu přeli o vládní návrh na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Zástupci opozičního hnutí ANO tvrdí, že novela v předložené podobě zhorší postavení poctivých věřitelů a dopadne na takzvané nedobrovolné věřitele, tedy zejména na společenství vlastníků jednotek a bytová družstva. Koaliční představitelé poukazovali zejména na programové prohlášení vlády. Výbor projednávání předlohy přerušil do příští schůze v polovině února. Opozice neprosadila návrh, aby diskusi odročil na neurčito.

Zkrácením doby oddlužení se členové výboru zabývali už popáté. Debatu dnes vyvolalo vystoupení místopředsedy Vrchního soudu v Praze Františka Kučery, podle kterého věřitelé očekávají, že získají zpět aspoň 30 procent dlužné částky. Za navrhovaných podmínek se podle něj budou všichni věřitelé snažit oddlužení odvrátit tím, že se budou snažit dokázat, že dlužníci nepostupovali tak, jak měli. Lidé se navíc budou nadměrně zadlužovat podle Kučery stále. Nynější zákon označil za velmi dobrý a funkční. „Nebourejme ho kvůli nějaké chiméře,“ zdůraznil.

Naopak podle předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka vykazuje současný systém určité poruchy. Neplatiči závazků do oddlužení nijak masivně nevstupují, poznamenal. Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Insolvenční novela má podle ministerstva spravedlnosti zajistit to, aby lidé v úpadku získali druhou šanci spočívající v možnosti rychleji se dostat z dluhové pasti a vrátit se do legální ekonomiky.

Profesorka Helena Válková Foto: Radek Čepelák Foto: Radek Čepelák

Rozkolísání systému

Navrhované změny insolvenčního zákona vychází z evropské směrnice, která předpokládá tříletou dobu oddlužení jen pro podnikatele. Vláda se v programu zavázala k tomu, že ji vztáhne na všechny dlužníky, tedy i na spotřebitele. Na vládní program se odvolával náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav i předseda poslanců ODS Marek Benda. „To, že se to bude vztahovat i na spotřebitele, je od začátku jasné,“ zdůraznil Benda, podle kterého se ještě debatuje o parametrech.

„Stojí za to rozkolísat systém, který celkem dobře funguje?,“ tázala se zpravodajka Taťána Malá (ANO). Podle její kolegyně z opozičního hnutí Heleny Válkové budou politickým rozhodnutí trpět poctiví věřitelé. „Já vám gratuluji,“ vzkázala vládním poslancům. Válková už připravila pozměňovací návrh, který by dobu oddlužení zkrátil na tři roky jen pro podnikatele.

Nyní jsou možnosti oddlužení prakticky dvě. Základní předpokládá, že lidé uhradí za pět let aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud zaplatí méně, o jejich oddlužení na konci procesu rozhoduje soud. Ve druhé variantě musejí lidé uhradit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent svých dluhů. Senioři, zdravotně postižení lidé a lidé s dluhy z dětství mají zvýhodněný režim.

Tři místo pěti

Novela zavádí tříletý proces oddlužení. Osvobození od placení zbývajících dluhů by nově nebylo podmíněno splacením určité části pohledávek věřitelů. Povinnosti by dlužník splnil, pokud by „dosáhl předpokládané míry uspokojení pohledávek nezajištěných věřitelů určené insolvenčním soudem v rozhodnutí o schválení oddlužení“.

Pro řádné plnění povinností by dlužník musel při plnění splátkového kalendáře plně využívat možnosti svých příjmů a dosahovat odpovídající mzdy, nebo jiného příjmu. Nesměl by uměle své příjmy snižovat. Předpokladem povolení oddlužení by zůstala podmínka, že ostatní věřitelé obdrží alespoň tolik, kolik zpravidla při plnění splátkového kalendáře obdrží insolvenční správce za svou činnost.

Předloha podle zdůvodnění zakotvuje přísnější požadavky na řádné plnění povinností dlužníka i na dohled ze strany insolvenčního správce tak, aby dlužník splatil dluhy v nejvyšší reálně dosažitelné míře. Podmínky pro dlužníky by mohla koalice pozměňovacím návrhem ještě zpřísnit, vyplynulo z diskuse.

(čtk, epa)