Nejvyšší správní soud, který sídlí v Brně, je vrcholným soudním orgánem ve věcech patřících do pravomoci soudů ve správním soudnictví Foto: NSS

Soudní řád správní se změní po 20 letech. Vymezí pravomoci samosoudců i asistentů

Po dvaceti letech účinnosti a čtyřiceti menších novelách předkládá ministerstvo spravedlnosti rozsáhlou novelu soudního řádu správního. Vychází z dvacetileté aplikační praxe a z vývoje judikatury. Nejde o revoluci, nýbrž o zdrženlivou evoluci, uvádí ministerstvo. Zasáhne mimo jiné do sporů o úhradu ze zdravotního pojištění.

Ústředním východiskem právní úpravy je proto minimalistická snaha o odstranění nedostatků soudního řádu správního při současném zachování všeho, co dosud bezproblémově funguje, uvádí ke změně ministerstvo spravedlnosti. „Na tento obecný princip dále navazují související zásady předloženého zákona, kdy nedochází k žádným koncepčním posunům či zásadním věcným změnám,“ uvádí k tomu předkladatel návrhu v důvodové zprávě čítající 97 stran.

Asistent soudce a rozhodování soudu

Jak dále vysvětluje ministerstvo spravedlnosti, některá ustanovení soudního řádu správního „zbytečně brání hospodárnosti správního soudnictví, jeho větší flexibilitě a efektivnější organizaci práce na správních úsecích krajských soudů a Nejvyšším správním soudu“.

„Jde například o otázku rozdělení kompetencí mezi předsedu a členy senátu či pravomoci asistentů soudců, vymezení samosoudcovských věcí nebo rozsah přípustnosti a přijatelnosti kasační stížnosti.“ Úplný návrh novely soudního řádu správního včetně důvodové zprávy je zde. Například pro asistenta soudce bude v zákoně nově ukotvena jeho oprávnění: „Asistent soudce je oprávněn podílet se na rozhodovací činnosti soudu v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem pro vyšší soudní úředníky; na jeho postavení se přiměřeně použijí ustanovení upravující postavení vyšších soudních úředníků,“ uvádí nové písmeno § 14. Prolomit princip kasace může zachránit někomu život Dále se podle důvodové zprávy v několika případech ukázalo, že „ochrana veřejných…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová