Roman Švaňhal přišel o talár Foto: Televize Vysočina

Trestní právo není určeno k postihu domácího násilí ve všech formách. NS dal opět za pravdu soudci Švaňhalovi

Soudní ping pong pokračuje. Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad Romanem Švaňhalem, bývalým předsedou Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Původně dostal podmínku za to, že vydíral svou někdejší partnerku a vyhrožoval jí. Podle NS však šlo spíše o přestupek proti občanskému soužití. Případ proto postoupil Městskému úřadu ve Žďáru nad Sázavou. Kvůli trestnímu stíhání musel Švaňhal odejít z justice.

V rozhodnutí NS zdůraznil, že trestní represe je krajní prostředek, který se má uplatňovat zdrženlivě a pouze v nejzávažnějších případech. „Trestní právo jako nejrobustnější prostředek ingerence státu není určeno k postihu domácího násilí ve všech jeho formách a projevech, ale má poskytovat nezbytnou ochranu tam, kde jsou intenzivním a velmi citelným způsobem dotčeny zájmy chráněné trestními zákony,“ stojí v rozsudku.

Podle státního zástupce prokázané jednání obviněného spočívalo v celé škále nevhodného, hrubého a ponižujícího zacházení s poškozenou, v jehož rámci pouze některá z pohrůžek byla prostředkem vynucení
si určitého chování a jiná již byla pronášena bez souvislosti s tím, jen v rámci jakési normy jeho vystupování vůči poškozené. Žalobce Václav Mastný už v rámci rozhodování u obecných soudů hovořil o „falešné soudcovské solidaritě“, která podle něj případ provází. Podle něj Nejvyšší soud vysílá špatný signál obětem domácího násilí, ale i veřejnosti.

K dovolání Švaňhala se vyjádřila také poškozená. Setrvala na svém stanovisku k věci, připomněla traumatizující vliv trestního řízení a ztotožnila se s vyjádřením státního zástupce k dovolání. Uvedla, že předcházející rozhodnutí dovolacího soudu v této věci vnímá jako bagatelizaci násilného jednání obviněného vůči její osobě.

NS připustil, že Švaňhalovo počínání – tak, jak bylo popsáno v soudních rozhodnutích – působí poměrně dramaticky. Souviselo však s vyhrocenými partnerskými spory. „Slovní výroky, které obžaloba a soudy nižších stupňů kladly obviněnému za vinu, mohly být proneseny v afektu, zesíleném frustrací z nadcházejícího rozchodu obou partnerů a opatrovnického sporu,“ pokračuje odůvodnění.

Švaňhalovo počínání podle NS vykazuje znaky autoritativního, dominantního a necitlivého jednání, svévole a sebeprosazování. „Na druhé straně nelze přehlédnout, že k vulgaritám a výhrůžkám mezi obviněným a poškozenou docházelo oboustranně,“ uvedl NS, podle kterého se Švaňhal mohl dopustit přestupku. „Nesprávné právní posouzení jednání obviněného v daném případě spočívá především v tom, že soudy považovaly oba posledně uvedené trestné činy za spáchané v tzv. jednočinném souběhu. Ten je logicky vyloučen, jestliže pohrůžka usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou je prostředkem vynucení určitého chování,“ dodává NS.

Bývalý předseda okresního soudu podle obžaloby v letech 2015 až 2017 hrozil své tehdejší partnerce tím, že ji vyhodí na ulici nebo že z ní udělá blázna. Vyhrožoval jí svým vlivem a tím, že ji připraví o možnost stýkat se se synem. Ponižoval ji, vulgárně urážel a posmíval se jí, uváděla obžaloba. Obhajoba opakovaně poukazovala na to, že partnerka je nedůvěryhodná a že trestní řízení zneužila k tomu, aby získala do péče společného syna.

Obvodní soud pro Prahu 4 a Městský soud v Praze se případem zabývaly opakovaně. Nejprve byl Švaňhal odsouzen za týrání osoby žijící ve společném obydlí. Rozhodnutí však tehdy NS zrušil kvůli nesprávné právní kvalifikaci. Muž se prý choval bezohledně a celkově morálně nepřijatelně, nešlo však o týrání. Poté si Švaňhal vyslechl dvacetiměsíční trest vězení s podmínečným odkladem na 30 měsíců za vydírání a nebezpečné vyhrožování, i ten je nyní zrušený.

Švaňhal pravomocným rozhodnutím soudu opakovaně přišel o talár. Ten mu byl po prvním zásahu Nejvyššího soudu vrácen. Po pravomocném rozhodnutí o něj přišel podruhé, nyní je opět soudcem. Nejvyšší soud už dříve v kauze zesnulého soudce Vlastimila Matuly rozhodl, že po zrušení pravomocného rozhodnutí v trestní věci se soudce vrací do funkce. „Je-li trestní bezúhonnost předpokladem pro výkon funkce soudce, pak zrušením odsuzujícího rozsudku se musí na tohoto soudce v důsledku zásady presumpce neviny hledět, že se trestného činu nedopustil a nebyl za něj odsouzen, a že tento předpoklad pro výkon své funkce neztratil. Jinak by stále (i do budoucna po zrušení odsuzujícího rozsudku) byl tím, komu zanikla funkce soudce pro spáchání trestného činu. Nejde proto o otázku nového vzniku funkce tohoto soudce, ale o to, že byl (zákonnou cestou) odstraněn důvod, pro který měla funkce soudce zaniknout,“ uvádí se ve zmíněném rozhodnutí NS.

(čtk, epa)