Roman Švaňhal přišel o talár Foto: Televize Vysočina

Bývalý předseda žďárského soudu Švaňhal podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Odmítá, že týral družku

Bývalý předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Roman Švaňhal podal dovolání proti pravomocnému rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten ho odsoudil k dvouletému trestu za domácí násilí vůči své někdejší družce. Na Nejvyšší soud dovolání dorazilo v první polovině září a bude ho řešit senát v čele s Josefem Mazákem a soudci Radek Doležel a Roman Vicherek. České justici to potvrdil Václav Vlček z Nejvyššího soudu.

Podle informací České justice bývalý soudce v dovolání na 28 stranách mimo jiné celé trestní stíhání označuje jako vykonstruované. Jeho obhájkyně Lucie Hrdá pak u soudu mluvila doslova o „inkvizičním procesu“. „Po domluvě s klientem mohu jen potvrdit, že dovolání bylo podáno. Klient se cítí nevinen a domnívá se, že v jeho případě došlo k odsouzení nevinného člověka,“ uvedla pro Českou justici Hrdá.

Švaňhal pravomocným rozhodnutím soudu přišel o talár. Vzhledem k jeho dosavadní trestní bezúhonnosti si může trest odpykat na svobodě, soud mu uložil zkušební dobu šestatřiceti měsíců.

Družka, se kterou má Švaňhal dítě, se ho podle líčení u soudu bála. Opíral jí jídlo i peníze a týral ji. „Děsivé bylo, že většinou neřval, stál těsně u mě a mluvil potichu. Přitom jsem cítila, jak z něj sálá agrese a zloba. Strašně jsem se ho bála. Většinou to bylo, když jsem zavedla řeč na peníze,“ uvedla například u soudu podle Deníku poškozená Eva G. z Prahy.

Kauzou se původně zabýval Obvodní soud pro Prahu 4. Ten Švaňhala potrestal jednatřiceti měsíci s podmínkou na třiačtyřicet měsíců. Oba soudy uvěřily poškozené, protože její výpověď se shodovala s ostatními svědeckými výpověďmi a důkazy. 

Švaňhal v roce 2011 ve funkci předsedy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou nahradil současného ústavního soudce Tomáše Lichovníka. Soudil například známou kauzu záměny dětí v třebíčské porodnici. 

Eva Paseková