Milan Hulmák na jednání ústavně právního výboru Foto: Senát

Výbor doporučil Hulmáka na ústavního soudce, vysvětloval propojení s advokátní kanceláří

Senátní ústavně-právní výbor dnes doporučil schválení kandidatury advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. V tajných volbách Hulmák obdržel podporu šesti z osmi hlasujících členů výboru. Senát bude o advokátově nominaci rozhodovat příští středu, o den dříve kandidaturu posoudí ještě senátní výbor pro lidská práva.

Hulmák senátorům řekl, že jako ústavní soudce by se chtěl podílet na vymezování mantinelů zejména v oblasti soukromého práva, kterému se věnuje. K roli Ústavního soudu uvedl, že by ústavní soudci měli rozhodovat jednotně a nepřijímat ve stejných či obdobných případech odlišné verdikty. Jeho závěry by měly být jasné a srozumitelné i z hlediska důsledků, dodal.

Devětačtyřicetiletý Hulmák působí i v akademické oblasti, přednáší na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, která jej také do procesu výběru ústavních soudců nominovala.

Hulmák je absolventem Právnické fakulty v Západočeské univerzity v Plzni, kde také začínal svoji akademickou dráhu. S vedením plzeňské fakulty se ovšem v průběhu času rozešel (stejně jako další tehdy mladí právníci z éry procesu změn na fakultě, kteří byli vnímáni vedením jako „klukokracie“) a přešel spolu s Petrem Bezouškou do Olomouce.

Prezident Petr Pavel představil v nominačním dopisu Hulmáka za jednoho z předních současných expertů na soukromé právo se znalostí relevantních zahraničních úprav. Hulmák k tomu uvedl, že se jako advokát s 25 lety praxe zabývá ochranou spotřebitele nebo závazkovým, rodinným a vlastnickým právem. Podílel se na přípravě nového občanského zákoníku a je členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro soukromé právo.

23. schůze Ústavně-právního výboru Foto: Senát

Hulmák je mezi odbornou veřejností vnímán jako kritik rozhodovací praxe Nejvyššího soudu (NS), konkrétně některých senátů jeho civilního kolegia, což mohlo hrát v prostředí prezidentových „právních poradců“ roli při jeho výběru. Narozdíl od svých kolegů z olomoucké fakulty, Filipa Melzera a Petra Bezoušky, však na druhou stranu nevyvolává mezi soudci NS takové emoce. Sám se měl soudcem NS dokonce stát, a to v době, kdy v jeho čele stál Pavel Šámal. Ten vnímal práci civilního kolegia NS také kriticky a chtěl příchodem akademiků tento stav změnit.

Proces jeho nominace ovšem skončil s odchodem Šámala na ÚS. Nakročeno mezi soudce měl Milan Hulmák ovšem už krátce poté, co absolvoval právnickou fakultu: v roce 1999 žádal o přijetí mezi justiční čekatele. Ani v tomto případě to ovšem nevedlo k úspěšnému ukončení procesu a jmenování.

Ústavní soud i Štrasburk

Hulmák zastupoval klienty v řízeních před Ústavním soudem nebo Evropským soudem pro lidská práva. Spolupracoval mimo jiné s ústavní právníkem Alešem Gerlochem, jehož nominaci na ústavního soudce senátoři před pěti lety odmítli. Je rozhodcem stálého rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře. Ten na jednání výboru kritizovala senátorka Hana Marvanová, podle které je tato instituce nedůvěryhodná, včetně údajně netransparentního výběru rozhodců. „Nesplňuje požadavky nestranného a nezávislého rozhodování,“ uvedla konkrétně Marvanová. Hulmák podotkl, že jeho rozhodnutí v této funkci na rozdíl od některých jiných verdiktů rozhodců nikdy zpochybněny nebyly.

23. schůze Ústavně-právního výboru Foto: Senát

K propojení s advokátní kanceláří Havel & Partners  Hulmák uvedl, že v ní nikdy nepracoval jako advokát či koncipient, ale jako poradce v řádu jednotek hodin měsíčně v souvislosti s rekodifikací občanského zákoníku a jako školitel. Zdůraznil, že jeho dosavadní působení nedává důvod k pochybnostem, že by se jako ústavní soudce choval jinak než poctivě. „Nenechám se ovlivňovat,“ prohlásil.

„Webovky nemám, nejsem na sociálních sítích, nemám to zapotřebí. Kdo mne potřebuje, najde si mne i tak,“ uvedl Hulmák k poznámce senátorky Hany Kordové Marvanové z klubu ODS a TOP 09, že o advokátovi lze z veřejných zdrojů dohledat málo informací. Uvedl, že působí jako samostatný advokát, zastupuje dva středně velké podnikatele, bytová družstva i jednotlivce. V případě začlenění k Ústavnímu soudu by své dosavadní aktivity zrušil či omezil.

Advokát také řekl, že Senátem projednávané právo na platbu v hotovosti by součástí ústavního pořádku být mohlo, ale osobně by ho tam nedával. Úprava by podle něj mohla být obsažena v zákoně o oběhu peněz. Není ani pro rozšíření Listiny základních práv a svobod o manželství jako svazku muže a ženy. Podle něj je problém spíše v použití pojmu manželství i pro svazky stejnopohlavních párů, které by měly mít stejná práva a povinnosti. „K tomu, aby jablka a hrušky měly stejná práva, nemusíme hruškám říkat jablka,“ dodal Hulmák.

Petr Dimun, čtk