Plénum Ústavního soudu Foto: Tiskový odbor Ústavního soudu

Olomoucká právnická fakulta navrhuje na ÚS pět svých pedagogů včetně Sládečka

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci vybrala z řad svých pedagogů pět potenciálních ústavních soudců, které doporučila prezidentu Petru Pavlovi jako vhodné adepty. Jde o Michala Bartoně, Milana Hulmáka, Michaela Kohajdu, Filipa Melzera a také Vladimíra Sládečka, jenž momentálně dokončuje své první funkční období u Ústavního soudu (ÚS). Jména adeptů zveřejnila fakulta na svém webu.

„Věřím, že uvedené osobnosti v případě úspěšného nominačního procesu na post soudce Ústavního soudu budou pro tuto instituci přínosem,“ uvedl v dopisu odeslaném na Hrad děkan Václav Stehlík.

Bartoň působí na katedře ústavního práva, Hulmák a Melzer na katedře soukromého práva a civilního procesu, Sládeček s Kohajdou na katedře správního práva a finančního práva. Nominované osobnosti tak reprezentují více právních oborů a různorodou právní praxi. „Současně jsem komunikoval se všemi navrženými, zda je mohu uvést v nominačním procesu za právnickou fakultu,“ napsal Stehlík.

O stanovisku Právnické fakulty Univerzity Karlovy nebo Západočeské univerzity v Plzni k výběru ústavních soudců Česká justice už dříve informovala jakožto i o návrzích většiny krajských soudů. Právní profesionálové se v materiálu České justice shodli na jménech Roman Fiala a Robert Fremr.

Prezident Petr Pavel musí letos a příští rok obměnit většinu patnáctičlenné sestavy Ústavního soudu. Vyzval soudy, právnické fakulty nebo stavovské organizace, aby mu navrhovaly vhodné adepty.

V doporučeních z justice se často objevují například jména Romana Fialy z Nejvyššího soudu nebo Roberta Fremra z Vrchního soudu v Praze. Nejvyšší správní soud jako ideální kandidátku navrhuje svou místopředsedkyni Barbaru Pořízkovou. Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně doporučila jako potenciální ústavní soudce Kateřinu Ronovskou a Josefa Kotáska.

Prezident se už osobně sešel se soudcem a bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou a bývalou předsedkyní Soudcovské unie Danielou Zemanovou. Všechny adepty, které Pavel navrhne, musí schválit Senát.

(čtk, ire)