Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy Foto: Nejvyšší soud

Kvůli opožděným majetkovým oznámením dostalo výtku jedenáct soudců

Předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy uložil 11 soudcům výtku za to, že loni včas nesplnili oznamovací povinnost podle zákona o střetu zájmů. O rok dříve jich bylo 13. Povinná oznámení se týkají činností, majetku, příjmů a závazků soudců. NS přijímá oznámení přijímá, uchovává a dohlíží nad úplností údajů v celé české justici. Statistiku za loňský rok dnes zveřejnil na svém webu.

Soudci, kteří byli ve funkci k loňskému 1. lednu, měli povinnost podat průběžné oznámení za kalendářní rok 2022, a to nejpozději do 30. června 2023. Oznámení zahrnuje informace o vykonávaných činnostech, nově nabytém majetku a příjmech, stejně jako údaje o výši nesplacených závazků.

Povinnost se vztahovala na 3051 soudců. Splnili ji nakonec všichni, ovšem 40 jich nedodrželo stanovenou lhůtu. Angyalossy u některých zohlednil zdravotní či osobní důvody, které jim znemožnily splnit povinnost včas. Výtku tak uložil jen 11 soudcům.

„Přestože NS informuje soudce opakovaně o jejich zákonné oznamovací povinnosti před lhůtou pro podání průběžného oznámení a současně jim pomáhá formou osobních, e-mailových a telefonických konzultací, i tak u některých soudců dochází k opakovanému porušení zákonem stanovené povinnosti ve lhůtě podat oznámení, za které jim předseda NS může uložit výtku nebo může podat návrh na zahájení kárného řízení,“ uvedla na webu NS vedoucí oddělení střetu zájmů Ivana Zámečníková.

Soud se při kontrole oznámení také opakovaně setkává s tím, že soudci kvůli úspoře času při vyplňování odkazují na jiné registry či soudní rozhodnutí, jež obsahují údaje požadované zákonem. Oznámení vyplněné tímto způsobem je však neúplné, upozornil soud. Jindy zcela chybí některé údaje, případně jsou nekompletní.

„Nepřesné a neúplné uvedení údajů je také porušením oznamovací povinnosti, je nutné tedy uvádět přesné částky, nikoliv například přibližný odhad výše závazku či příjmu,“ uvedla na webu Zámečníková.

(čtk)