Ilustrační foto: archiv

Soud přiznal Zadehovi odškodnění za zabavení soukromého telefonu a tabletu

Pražský městský soud přiznal podnikateli íránského původu Shahramu Zadehovi odškodnění ve výši 40.000 korun za to, že mu policisté při domovní prohlídce v rámci jeho trestního stíhání zabavili tablet a mobilní telefon se soukromými fotografiemi a komunikací s advokátem. Dokumenty z elektronických zařízení následně zařadili do spisu. Zadeh byl odsouzený za daňové úniky a ovlivňování svědků. Dostal devítiletý trest vězení a peněžitý trest 17,5 milionu korun. V roce 2021 byl podmíněně propuštěn na svobodu.

Orgány činné v trestním řízení porušily podle dnešního rozhodnutí soudu podnikatelova práva na soukromí a na obhajobu. Stejnou částku jako Zadehovi přiznal odvolací senát i jeho manželce, jejíž fotografie se dostaly do trestního spisu. Žena se podle soudkyně Zdeňky Winklerové stala obětí řízení. „Nezadala žádný důvod, aby bylo zasaženo do jejích práv,“ uvedla.

Zadeh i jeho žena původně žádali o odškodnění každý ve výši milion korun. Podle jejich právního zástupce Pavla Kandalce však není částka, kterou soud manželům přiřknul, rozhodující. Za důležité považuje uznání, že nelze při domovní prohlídce zabavovat i věci soukromé povahy a že to byl nesprávný postup. Ministerstvo spravedlnosti se podle jeho vyjádření u soudu za tento postup omluvilo.

Daňovou kauzou Zadeha a dalších 13 obžalovaných se Krajský soud v Brně zabýval od roku 2016. Týkala se úniků při dovozu pohonných hmot a obžaloba škodu vyčíslila na 2,5 miliardy korun.

Podle rozsudku založila organizovaná skupina kolem Zadeha řetězec 85 firem, které si pohonné hmoty kvůli krácení daní vzájemně přeprodávaly od března 2012 do června 2013. Obchodní činnost firem byla podle rozsudku od začátku nastavena pro účel krátit daně při dovozu pohonných hmot.

Státní zástupce Aleš Sosík už dříve uvedl, že šlo o takzvaný triangl, což je mechanismus, díky kterému lze dovážet pohonné hmoty, aniž jsou zatíženy daní. Prodejce pak vůči ostatním získává konkurenční výhodu. Zadeh původně vinu popíral, podle žalobce patřil mezi hlavní organizátory. Podnikatel ale následně projevil zájem o dohodu a po něm i někteří další obžalovaní.

V jiném procesu byl Zadeh odsouzen spolu s několika komplici za to, že se snažil přimět svědky v kauze daňových úniků k nepravdivé výpovědi. Podle brněnských soudů se dopustil křivého obvinění, nadržování a podplácení.

(čtk)