Soudce Jan Šott a jeho senát Reprofoto: ČT

Soudce Šott: V kauze Čapí hnízdo nebyla vina prokázána mimo důvodnou pochybnost

V kauze Čapí hnízdo nebylo mimo důvodnou pochybnost prokázáno, že by obžalovaní spáchali trestný čin. Předseda trestního senátu Jan Šott to řekl po vyhlášení rozsudku, kterým ve středu nepravomocně zprostil obžaloby předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Šott odmítl, že by šlo o politické trestní stíhání – policie i státní zástupce podle něj odvedli pečlivou práci.

Městský soud oba obžalované nepravomocně osvobodil už loni v lednu, tehdy ale rozsudek zrušil odvolací Vrchní soud v Praze. „My jsme se znovu velmi pečlivě zabývali výtkami, které vznesl Vrchní soud v Praze, ale ani v celkovém souhrnu důkazů, a to už v minulém rozhodnutí, nebyla vina prokázána mimo důvodnou pochybnost,“ řekl Šott.

Podezření policie podle něj bylo oprávněné. Důkazy, které byly nepřímé a mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Policie podle Šotta odvedla pečlivou práci a i státní zástupce se podle něj případem zabýval velmi zodpovědně, i když se s ním trestní senát v některých otázkách neztotožnil.

„Na základě toho, co mám k dispozici, jsem žádné politické tlaky či politické záležitosti neviděl,“ řekl k opakovanému tvrzení Babiše, že jde o politické trestní stíhání. Ve spise podle svých slov neviděl ani nějakou účelovost či snahu Babišovi uškodit.

Po minulém vynesení rozsudku Šott zpracovával písemné odůvodnění tři měsíce, doufá, že nyní bude doba kratší.

Státní zástupce tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace podle obžaloby vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhnul oběma obžalovaným tříleté podmínky se zkušební dobou na pět let, Babišovi by podle něj měl soud uložit také peněžitý trest deset milionů korun, Nagyové pak 500.000 korun. Podle Šarocha byla Farma Čapí hnízdo personálně i ekonomicky propojená s holdingem Agrofert a rozhodně nešlo o malý, nezávislý podnik, jak v žádosti o dotaci Nagyová tvrdila. Má za to, že společnost zároveň působila na stejném či sousedním trhu jako Agrofert. Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala avizoval, že v případě zprošťujícího rozsudku se žalobci zřejmě odvolají, počkají ale na písemné vyhotovení rozhodnutí.

Podle obhájců obou obžalovaných dnešní doplnění dokazování výpovědí svědka a dvou znalců v případu nic nezměnilo. Navrhli, aby pražský městský soud rozhodl stejně jako loni v lednu a aby oba obžalované osvobodil. To, že byla Farma Čapí hnízdo ekonomicky propojena s Agrofertem, byl podle obhájců fakt, o kterém poskytovatel dotace věděl. Pokud ho považoval za nelegální, neměl dotaci udělit.

Babiš dnes v závěrečné řeči označil obžalobu za lživou, odmítl spáchání jakéhokoliv trestného činu. Spolu s Nagyovou požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli zúčastnit.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, který bývalý premiér v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Babiš dnes také připomněl, že firma v roce 2018 spornou dotaci vrátila.

(čtk, epa)