Evropský soud pro lidská práva Foto: ESLP

U štrasburského soudu loni uspěli dva stěžovatelé proti ČR, tři věci byly zastaveny

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) dal loni zapravdu dvěma stěžovatelům proti Česku. Z celkem 33 rozhodnutých kauz uspěla ČR ve 25. Další tři řízení soud zastavil, v jednom česká vláda sama uznala porušení úmluvy o lidských právech a ve zbývajících dvou uzavřela se stěžovateli smír. Na tiskové konferenci to dnes uvedl vládní zmocněnec pro zastupování před ESLP Petr Konůpka.

Náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák doplnil, že v loni rozhodnutých případech stěžovatelé požadovali po Česku celkem 162,5 milionu korun. Z této částky nakonec ČR vyplatila jeden milion korun, což Dvořák označil za úspěch.

Loni v únoru ESLP rozhodl o tom, že Česko porušilo právo stěžovatele na spravedlivý proces před Ústavním soudem. V prosinci pak shledal porušení úmluvy v případu psychiatrického pacienta, který zemřel po zásahu policejním taserem. Konůpka uvedl, že ČR se rozhodla nežádat ani v jedné z kauz přezkum velkým senátem ESLP, protože obě rozhodnutí jsou v souladu s předchozí judikaturou štrasburského soudu.

Jednostranné uznání porušení úmluvy ze strany české vlády se pak týkalo muže, kterého v roce 1995 postřelili policisté při zásahu. Později byl odsouzený za vraždu policisty. Vláda se mu rozhodla vyplatit 7000 eur (zhruba 175.000 korun).

Předloni ESLP rozhodl o 24 případech proti Česku, porušení úmluvy shledal v pěti případech, v 15 nikoliv a zbylé čtyři kauzy skončily smírem. Podle Konůpky aktivita soudu vůči Česku v posledních letech oproti dřívějšku vzrůstá a je více stížností, o kterých soud rozhoduje. Samotný počet podaných stížností ale podle něj neroste.

(čtk)