Iveta Chmielová Dalajková Foto: Eva Paseková

Finalistka HR Awards 2024 Chmielová Dalajková vydala novou publikaci

Počátkem roku vyšla v nakladatelství Wolters Kluwer ČR nová kniha z pera Ivety Chmielové Dalajkové, která se minulý týden prezentovala mezi pěti nejlepšími HR manažery organizací nad 1000 zaměstnanců. Akci organizovala již podruhé Mediální skupina A11.  Pracuje jako personální ředitelka zdravotnické skupiny EUC a.s. a učí na Masarykově ústavu vyšších studií ČVUT v Praze řízení lidských zdrojů a leadership.

Publikaci s názvem „Etika a hodnoty v organizacích“ jako i její předchozí publikace „Řízení lidských zdrojů ve veřejném sektoru“ lze řadit do právních monografií. Neprávnička, která spojuje svět pracovního práva a personalistiky. „Snažím se, aby personalisté věděli, co vše se skrývá za personálními systémy a jak se pracovní právo vyvíjelo“ uvedla na margo poslední knihy. Kniha je rozdělena do dvou částí. První část představuje, jak se vyvíjely hodnoty a etika v pracovním právu. Autorka představuje a demonstruje vliv úmluv Mezinárodní organizace práce a zejména jejích implementaci v českém právu. Akcentuje v knize rovněž impakt genderové rovnosti a rezistenci zákonodárců implementovat různé nástroje na odstranění genderové nerovnosti.

Genderová rovnost měla dlouhou cestu a mzdový „gap“ je tématem stále aktuálnějším. V druhé části se představují jednotlivé personální systémy, jako systém vzdělávání, onboardingu, odměňování a dalších. Iveta Chmielová Dalajková, je první autorkou, která vymezila knižně fáze onboardingu, okolo kterého panovala časová neshoda.

Autorka se nebojí prezentovat dobrou praxi na konkrétních příkladech podnikatelského sektoru v České republice, a tak se v publikaci objevuje řada firem. „Nikdo mi nezaplatil za skrytou reklamu, jsem fanda do HR, používám veřejné zdroje, které mě zaujmou“ uvedla Chmielová.

Publikace je zajímavá zejména tím, že už novodobě řadí mezi personální systémy CSR, tedy Company Social Responsibility nebo třeba zmíněný onboarding či firemní hodnoty. Tím se odlišuje od tradičního pojetí personálních systémů, které prezentovali jiní autoři, například Koubek, Žufan, Palíšková nebo Hroník.

Jak sama autorka uvádí, personalistika se v posledních letech výrazně posunula, a právě na již moderním pojetí nových i tradičních personálních systémů představuje v druhé části publikace, jak je důležité tyto systémy logicky propojovat a mít je ve vazbách. Autorka vychází ze své více než desetileté praxe a představuje v publikaci i zajímavé techniky, jak například v náborovém procesu zatraktivnit nabídku práce právě ve vazbě etického chování a firemní kultury.

V této knize rovněž najdeme velkou část věnovanou státně zaměstnanecké personalistice, které se uceleně bezesporu jako jediná věnuje. Tím ji lze řadit za zakladatelku tohoto žánru.

Přínos knihy spočívá v tom, že personalistům dává srozumitelný návod, jak pro mladou generaci zatraktivnit, na základě dobře nastavené firemní kultury a odpovědnosti, nabídku práce a organizaci samotnou.

(epa)