Miss World Krystyna Pyszková na návštěvě Ministerstva spravedlnosti Foto: Eva Paseková

„Kráska a zvíře“, hodnotil Blažek setkání s Pyszkovou. Miss World má být tváří kampaně ministerstva

Tváří kampaně na prezentaci možnosti pomoci obětem trestných činů by se měla stát nová Miss World a studentka práv Krystyna Pyszková. „Cílem je, že by se miss světa mohla stát tváří některých projektů na pomoc obětem trestných činů. Veřejnost má stále málo informací, kam se může obracet,“ řekl ministr Pavel Blažek po setkání s Pyszkovou. Konferenci uvedl s tím, že dnes na ni vystoupí „kráska a zvíře“.

U zapojení Pyszkové do kampaně bude nejprve potřeba vyřešit, zda jí to dovolí právní závazky, které nyní jako úřadující světová miss má. „Projekt se rozeběhne pokud se na tom dohodneme a půjde to de iure. Chtěli bychom rozjet informační kampaň, které by se mohla stát tváří a duší,“ uvedl ministr spravedlnosti. Každá domácnost by podle něj měla vědět, kam se v případě nejen sexuálních trestných činů obrátit. V této souvislosti zdůraznil, že většina této trestné činnosti se děje právě v rámci domácností.

Podle ministra je problém, že lidé nevědí, které instituce jim mohou pomoci. Probační a mediační služba, pod které aktivity pomoci obětem spadají, podle něj není u veřejnosti známá. „Funguje 20 let a funguje skvěle. Problém je, že není vůbec známá. Oběti neví, že máme síť poboček, že se mohou obracet na telefonní čísla, které máme propojeny se soudci, státními zástupci, s policií, psychology, psychiatry. Uvažuji o jejím přejmenování,“ řekl Blažek s tím, že mnoho lidí vyrůstá v tom, že nemá žádnou hodnotu a spolupráce s miss by mohla pomoci, aby se to změnilo.

„Myslím si, že je to velmi důležité téma. Je to něco, na co by se mělo upozorňovat. S tou vizibilitou, kterou teď jako nová Miss World mám, si myslím, že by bylo skvělé spojit síly. Takže o tom budeme jednat,“ řekla Pyszková s tím, že informační kampaň by mohla vzniknout v příštích měsících.

Miss World není jen o dlouhých nohách

Miss World přichází na ministerstvo Foto: Eva Paseková

Sama nová Miss World se prý zná osobně se ženou, která si traumatem sexuálního násilí prošla. Dotyčné poskytovala právní rady její matka, která je právničkou.

Pyszková také uvedla, že chce bojovat proti podle ní stereotypním představám o miss. „Miss World není o tom, že se hodnotí kulatý zadek nebo kdo má jak dlouhé nohy, ale je to o tom, co ta miss může předat. Ve světě je to velmi vážená soutěž. My tady máme stereotypy, které bych chtěla změnit,“ řekla.

Pyszková je druhou Češkou, která prestižní titul Miss World získala. V roce 2006 soutěž vyhrála Taťána Kuchařová. Kromě vítězství Kuchařové bylo dosud největším českým úspěchem na soutěži Miss World čtvrté místo Aleny Šeredové v roce 1998.

Za týden Pyszková odjíždí do zahraničí, kde stráví šest týdnů a navštíví deset zemí. Mimo jiné bude natáčet seriál v New Yorku a čeká ji cesta po Africe i světová tour.

Eva Paseková