Robert Tempel u soudu Foto: Jan Šinágl

Pouta k lékaři i na vycházku. Ve sporu Tempela o odškodnění vypovídal spoluvězeň Žirovnický

Podmínky, v jakých si odpykával Robert Tempel svůj trest za dvojnásobnou vraždu ve věznici Mírov, dnes soudu popsal jeho někdejší spoluvězeň Albert Žirovnický. Muž, jehož po letech za mřížemi soudy zprostily obžaloby, podle svědka musel nosit pouta pokaždé, když ho dozorci vedli k lékaři či na vycházku. Venku mohl trávit hodinu denně. Tempel se soudí se státem zhruba o 86 milionů korun kvůli nezákonnému stíhání, době strávené ve vězení či podmínkám, které tam měl.

Někdejší šéf Discolandu Sylvie Žirovnický, který byl v roce 2002 odsouzen za vraždu, se podle své výpovědi setkal s Tempelem na Mírově v roce 2007. Několik měsíců s ním sdílel celu. „Na cele nás bylo šest, ale byla tak pro tři,“ uvedl Tempelův bývalý spoluvězeň. Prostor, který vězni mají, podle něj neodpovídá zákonu. Tempel mohl celu opustit kromě vycházek každé odpoledne na zhruba dvě až tři hodiny. Mohl čas trávit na chodbě. Ven ho podle Žirovnického vodili dozorci v poutech a se psem.

Žirovnický je především u pražských soudů znám tím, že podával desítky civilních žalob a stížností na postupy ministerstev vnitra, spravedlnosti, policie či vězeňské služby. Na to dnes upozornil i právní zástupce ministerstva spravedlnosti s tím, že muž nemusí být jako svědek vůči státu nezaujatý. „V jeden okamžik jsem měl živých 250 žalob,“ potvrdil Žirovnický. Připomněl, že byl v řadě žalob nakonec úspěšný. Muž strávil za vraždu a předchozí odsouzení ve vězení 18 let, věznici opustil v roce 2019.

Držení v kleci?

Tempel žádá odškodnění nejen za neúměrnou délku trestního stíhání a čas, který za mřížemi trávit neměl, ale právě i za to, že k němu při výkonu trestu za loupeže bylo přistupováno jako k doživotně odsouzenému vězni. Tempel byl například podle svých právníků držen v kleci uvnitř cely, neměl přístup k osobním věcem, při cestě z cely byl veden se spoutanýma rukama i nohama a podobně.

To, že měl Tempel ve věznici přísnější podmínky než kdokoli jiný, vypověděl i další jeho bývalý spoluvězeň z Bělušic. Tempel byl podle něj umístěn v prostorách, které byly několikanásobně více zabezpečené než ostatní části věznice. Jeho převozy vypadaly jinak, bez ozbrojenců nesměl ani na toaletu. Jiní vrazi podle něj podobné podmínky neměli.

Stát s vyplacením požadované částky nesouhlasí, je podle něj disproporční proti tomu, jaká odškodnění jsou běžně přiznávána. Tempelovi ministerstvo spravedlnosti už dříve vyplatilo 3,6 milionu korun. Při dalších jednáních chce soudkyně vyslechnout zaměstnance věznic, některé ředitele či spoluvězně.

Dvojnásobná vražda, za kterou byl muž potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku v roce 2001. Zrušený rozsudek tvrdil, že Tempel předal oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. V nyní neplatném verdiktu bylo uvedeno, že muže následně zastřelil, dalšího zasáhl a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

(čtk)