Kárnou žalobu podala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: Petr Dimun

Přes 1,5 promile. Žalobce Solar pil v pracovní době alkohol, sníží se mu plat

Pražský státní zástupce Marek Solar pil v pracovní době alkohol a bude rok pobírat plat snížený o 15 procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes schválil dohodu, kterou Solar uzavřel se svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Solar požití alkoholu nepopřel. Jinak dnes prohřešek u soudu nekomentoval.

Kárná žaloba se týká událostí ze 7. září 2023. Solar „přetáhl“ půlhodinovou pauzu na oběd přibližně o 40 minut a odpoledne mu na pracovišti při dechové kontrole dvakrát naměřili více než 1,5 promile alkoholu. Krevní test odmítl.

Čtěte také: Místo snížení platu hrozí žalobci Solarovi nejen konec kariéry, ale i vězení

Dohodnutý postih podle kárného senátu s předsedou Ondřejem Mrákotou odpovídá okolnostem. Je také v souladu se staršími kárnými verdikty ve srovnatelných případech. Odvolání proti dnešnímu rozhodnutí není přípustné, připomněl Mrákota.

Solar čelí také další kárné žalobě, řízení je ale momentálně přerušené. Jiný kárný senát totiž loni pojal podezření, že Solar mohl zneužít pravomoc, minimálně v nepřímém úmyslu a s velkou škodou. Proto případ loni předal orgánům činným v trestním řízení.

Solar před lety požádal o zablokování peněz na švýcarském účtu, které mohly pocházet z trestné činnosti v kauze kolem IT zakázek Lesů ČR. Později už ale nereagoval na opakované přípisy Švýcarů, ti proto zase peníze odblokovali. Kvůli Solarovu postupu česká justice ztratila z dosahu milion franků. Podle aktuálního kurzu jde zhruba o 26,4 milionu korun. Další osud peněz je nejasný.

„Považujeme za téměř vyloučené, že by ty dopisy jenom přehlédl,“ řekl loni předseda kárného senátu Petr Mikeš. Solar tehdy uvedl, že sporná pošta ze Švýcarska se k němu nikdy nedostala, neviděl ji, což si nedokáže vysvětlit.

(čtk)