Advokátka Martina Švestková Foto: HSP & Partners advokátní kancelář s.r.o.

Jsou naplněny zákonné podmínky při provozu zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku? Podle advokátky nikoliv

Spolek Druhá míle získal loni v září od olomouckého krajského úřadu registraci k poskytování sociálních služeb v městské části Olomouce Svatém Kopečku. Odstartoval zde tak projekt, který má pomoci bývalým vězňům k návratu do běžného života. Podle místních obyvatel byla registrace udělena v rozporu se zákonem, činnost spolku je riziková a nebyla předem projednána s vedením města. Lidé tak mají obavy z působení bývalých trestanců ve městě. „Podstatnou je obava o bezpečnost zejména dětí v místě, jakož i obava ze vzniku vyloučené lokality,“ říká právní zástupkyně obyvatele Svatého Kopečku Milana Vašuta, advokátka Martina Švestková. Její klient má podle ní zájem na poskytování sociálních služeb v lokalitě jeho bydliště v souladu se zákonem a obává se o možnosti vzniku sociálně patologických jevů.

Obyvatelé Svatého Kopečku protestují proti provozu zařízení pro propuštěné vězně, které provozuje zapsaný spolek Druhá míle. Co lidem na zařízení vadí?
Dle petic, které byly sepsány nejen obyvateli městské části Svatý Kopeček, ale i dalších okolních městských částí, chyběla obyvatelům především informovanost o záměru vzniku takové sociální služby. Nicméně podstatnou je obava o bezpečnost v místě, jakož i obava ze vzniku vyloučené lokality. Obáváme se o bezpečnost zejména u dětí. Obyvatelé namítali, že je Svatý Kopeček poutním, turisticky vyhlášeným a navštěvovaným místem, nachází se zde zoologická zahrada. V místě je ale především umístěna pečovatelská služba sv. Norberta, Domy pro osoby se sníženou soběstačností, hospic, dětský diagnostický ústav a je zde umístěna spádová základní a mateřská škola. Dlouhodobě je zde řešena problematika osob bez domova. To vše jsou významné aspekty pro objektivní posuzování vhodnosti samotného umístění sociální služby. Následně nebyly vyvráceny ani obavy obyvatel Svatého Kopečku stran odborného poskytování sociální služby osobám propuštěným z výkonu trestu.

Zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku Foto: Druhá míle

Na koho jste se s protesty obrátili? Jaké jste učinili další kroky?
Obyvatelé městské části Svatý Kopeček a okolních městských částí vyhotovili pro orgány veřejné správy dvě petice proti umístění a provozování této sociální služby na Svatém Kopečku u Olomouce. Petice byly předány Statutárnímu městu Olomouc, Krajskému úřadu Olomouckého kraje a Arcibiskupství Olomouckému. Mým klientem byl podán u Ministerstva práce a sociálních věcí podnět k provedení přezkumného řízení ve věci registračního rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje a následně byl podán u Krajského úřadu Olomouckého kraje podnět k ověření zákonných podmínek pro poskytování sociálních služeb a případné zrušení registrace spolku Druhá míle.

Proč podle vás zařízení nespadá do kategorie sociálních služeb? Registraci přece obdrželo.
Zde se jedná výhradně o hodnocení právní. Krajský úřad Olomouckého kraje vydal spolku Druhá míle registrační rozhodnutí na sociální službu sociální rehabilitace s účinností od 1.10.2023, a to jako pobytovou službu pro až 12 osob, kdy cílovou skupinou jsou pachatelé trestné činnosti ve věku 25 – 64 let. Dle mého názoru je rozhodnutí nezákonné, neboť dle výkladu Ministerstva práce a sociálních věcí představují cílovou skupinu osob, kterým je určena služba sociální rehabilitace, zejména osoby se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení. V takovém případě dochází registrací sociální služby pro osoby propuštěné z výkonu trestu k obcházení smyslu a účelu zákona o sociálních službách. Další rozpor, který spatřuji v této registrované sociální službě, je duplikování činností, jež zákon svěřuje primárně Probační a mediační službě. V tom případě by mohlo docházet ke dvojímu veřejnému financování resocializace osob propuštěných z výkonu trestu.

Zařízení nyní obývá několik bývalých vězňů Foto: Druhá míle

Z jakého důvodu byl podán i podnět k provedení přezkumného řízení ke krajskému úřadu?
Podnět k ověření podmínek registrace krajským úřadem byl podán z důvodu, že klient obdržel informace o podání podnětu inspekci Ministerstva práce a sociálních věcí bývalými zaměstnankyněmi spolku Druhá míle. Ten obsahuje zejména informace o nenaplnění organizační struktury spolku, která má být zárukou odborného a řádného poskytování sociálních služeb, ale také o absenci odpovídajícího počtu kvalifikovaných osob pro zajištění sociální služby. Stejně tak i financování sociální služby a vznikající závazky je s ohledem na právní formu spolku nejasné.

Jednali jste s předsedou spolku Milanem Vaškem, který slibuje, že vězni budou mít režim a pracovat? Co říká na argumenty obyvatel?
Zástupci městské části Svatý Kopeček pana Vaška a jeho spolupracovníky vyzývali ke společnému jednání, zejména za možné účasti veřejnosti, ale opakovaně byly nabídky odmítnuty.

Eva Paseková