Po delší době začal počet lidí vstupujících do oddlužení narůstat Foto: Pixabay

Lidem dochází prostředky. Počet insolvenčních návrhů roste 

V České republice stoupá počet podaných insolvenčních návrhů. V meziročním srovnání se za poslední čtvrtletí zvýšil o 8 %. Jde o další kvartální skok v řadě. 

Finanční situace domácností se zhoršuje. Projevuje se to i v počtu insolvenčních návrhů, který setrvale roste. Z meziročního porovnání kvartálních výsledků vyplývá, že během 1. čtvrtletí letošního roku bylo oproti stejnému období v roce 2023 podáno o 8 % více insolvenčních návrhů. Jde o další čtvrtletní skok a lze očekávat, že pohyb směrem nahoru jen tak neskončí. „Fyzických osob se oddlužení týká znatelně více než loni. Může za to zhoršující se ekonomická situace, která s sebou nese i pozvolný růst nezaměstnanosti. Zvyšují se počty úvěrů po splatnosti, a to dokonce na poli hypoték, což bylo v minulosti nevídané. Až v překvapivě dobré kondici se prozatím drží firmy,“ říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.

Ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek Foto: Insolvence 2008

Na zvyšujícím se počtu insolvenčních návrhů mají podíl také dozvuky inflace a trvající nejasnosti ohledně novely insolvenčního zákona, jejíž hlavní přínos měl spočívat ve zkrácení doby insolvenčního řízení ze současných 5 let na 3 roky. Zákon sice v Poslanecké sněmovně prošel prvním čtením, následně však novela narazila na odpor. „Již pětkrát bylo na půdě Poslanecké sněmovny přerušeno její projednání, přičemž je zjevné, že nejde o prioritní téma,“ přibližuje Valášek.

I přesto je novela stále diskutovaným tématem. Zvažována je například možnost, že by se mohlo oddlužení zkrátit pouze pro podnikatele, a vyhovět tak směrnici Evropské unie. Zmiňována je také potřeba valorizace odměny insolvenčních správců, kteří jsou u oddlužení placení z každé měsíční splátky. Jejich odměna se neměnila od zavedení insolvenčního zákona v roce 2008. Díky tomu insolvenčním správcům rostou nejen náklady, ale také povinnosti a administrativní zátěž. Termín schválení novely prozatím není jasný. „Jelikož není jisté, kdy dojde k účinnosti, doporučuji na nic čekat a řešit oddlužení hned, pokud si to situace žádá,“ uzavírá Valášek.

Insolvence 2008