Poslanecká sněmovna Foto: Poslanecká sněmovna

Poslanci nedokončili úvodní debatu o změnách v kárných řízeních

Poslanci dnes nedokončili úvodní debatu o změnách v kárných řízeních se soudci, státními zástupci a exekutory. Nynější řádná schůze Sněmovny odpoledne skončila. Dolní komora by se měla znovu sejít ve čtvrtek 2. května na dvoudenní mimořádné schůzi, jejíž svolání k některým předlohám plánuje koalice.

Kárná řízení se soudci, státními zástupci a exekutory by měla být podle vládní novely od příštího roku dvoustupňová, účastníci by se tak mohli proti verdiktu odvolat. Předloha obsahuje i další změny. Týkají se například kárných senátů a zavedení možnosti dohody o vině a kárném opatření.

V současnosti je jediným kárným soudem Nejvyšší správní soud (NSS) a rozhodnutí kárného senátu lze zvrátit pouze návrhem na obnovu řízení nebo ústavní stížností. Nově by podle novely vedly kárná řízení v prvním stupni Vrchní soudy v Praze a v Olomouci. Odvolacím kárným soudem by byl vedle NSS také Nejvyšší soud (NS). Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) novela posílí záruky zákonnosti řízení.

Šalomoun zastupoval omluveného ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), jehož přítomnosti se při projednávání předlohy dožadovala Helena Válková (ANO). Podle ní jde o velkou reformu kárných řízení.

Novela upravuje složení kárných senátů, dále zavádí možnost dohody o vině a kárném opatření. Ten, proti komu je návrh podán, by v ní musel prohlásit, že spáchal skutek, který je předmětem dohody. Kárný senát by dohodu neschválil, pokud by ji považoval za nesprávnou či nepřiměřenou. Předloha také omezuje okruh případů, v nichž se soudcům a státním zástupcům dočasně zproštěným výkonu funkce zpětně doplácí část platu.

Soudcům i státním zástupcům hrozí za kárné provinění důtka, snížení platu či nejpřísnější odvolání z funkce, soudcům navíc odvolání z funkce předsedy senátu. Exekutora lze za kárný delikt postihnout napomenutím, pokutou nebo odvoláním z exekutorského úřadu.

(čtk)