Někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek Foto: archiv

Soud: Trestní stíhání Grygárka je promlčeno, žalované skutky nejsou trestným činem

Žalovaný skutek není trestným činem nebo je trestní stíhání promlčeno, to jsou hlavní důvody, proč Městský soud v Praze zastavil trestní stíhání někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka. České justici to sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.

O zastavení trestního stíhání bývalého vysokého funkcionáře státního zastupitelství rozhodl Městský soud v Praze  minulý čtvrtek: „Trestní senát, který případ dostal podle rozvrhu práce na starost, rozhodl v neveřejném zasedání 11. července 2019 tak, že se trestní stíhání obviněného Grygárka zastavuje,“ potvrdila České justici mluvčí soudu.

Na dotaz České justice uvedla hlavní důvody, proč soud trestní stíhání zastavil: „Zčásti z důvodu, že žalovaný skutek není trestným činem a nejsou splněny podmínky pro postoupení věci, a zčásti proto, že trestní stíhání je promlčeno,“ napsala Markéta Puci doslova.

Podle jejího dalšího vysvětlení není rozhodnutí pravomocné a účastníci řízení mají možnost podat stížnost:  „Toto rozhodnutí není pravomocné, účastníci si proti němu mohou podle stížnost. Tu by řešil Vrchní soud v Praze,“ vysvětlila mluvčí.

Podle některých médií hodlá státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který podával na Libora Grygárka obžalobu, stížnost proti usnesení podat. Případ tedy bude zřejmě dále pokračovat.

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podal za činnost, které se měl Grygárek údajně dopustit v době od ledna 2009 do srpna 2012, obžalobu k Městskému soudu v Praze 25. září 2018, tedy takřka deset let od spáchání údajných skutků. Obvinění bylo Grygárkovi sděleno v roce 2014.

O případu Libora Grygárka Česká justice dlouhodobě informuje včetně faktu, že právě tento případ stál na samém začátku kauzy Nagyová a spol. a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je přesvědčeno, že Libor Grygárek se dopustil sabotáže, což  státní zástupce VSZ v Olomouci napsal v přípisu Nejvyššímu soudu, který koluje na internetu. „V přípisu k Nejvyššímu soudu uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, že Libor Grygárek je podezřelý z trestného činu sabotáže dosazováním osob do významných pozic v bezpečnostních sborech v organizované skupině za účelem dosažení nefunkčnosti jednoho ze základních principů právního státu,“ citovala Česká justice již dříve z oficiálního přípisu VSZ v Olomouci.

Libor Grygárek byl po rezignaci na funkci státního zástupce zapsán jako advokát u České advokátní  komory. Právě před rokem mu však Komora pozastavila ke dni 3. července 2018 výkon advokacie. K tomuto dočasnému znemožnění výkonu právnické profese přistupuje Komora ze zákonných důvodů, a to na návrh advokáta nebo z dalších důvodů, těmi jsou mimo jiné podaná obžaloba, nikoli však trestní stíhání. Komora pozastavení oznámila ve svém Věstníku, který byl rozeslán 25. září 2018, shodou okolností v den podání obžaloby.

Irena Válová