Rakousko dnes překonalo hranici 2000 nakažených koronavirem Foto: Flickr.com

Rakouská policie dohlíží kvůli koronaviru na odstupy mezi lidmi

Rakouští policisté dohlížejí na to, zda lidé mezi sebou dodržují alespoň metrové odstupy s cílem zpomalit šíření nového koronaviru. Ministerstvo vnitra podle serveru oe24.at potvrdilo, že úřady budou dodržování nařízení tvrdě vyžadovat a jeho porušování trestat. Od pátku bude Rakousko nově kontrolovat na koronavir osoby překračující hranice ze Slovinska a Maďarska. Kontroly tak alpská republika bude provádět už na všech hranicích kromě těch s Českou republikou a Slovenskem.

Rakousko dnes překonalo hranici 2000 nakažených koronavirem. Rakouské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že registruje 2013 infikovaných, z nichž šest nemoci COVID-19 podlehlo.

Všude v rakouských městech je podle oe24.at slyšet výzvy z amplionů policejních hlídek: „Dodržujte odstupy!“

„Slyšíme všude ampliony policejních hlídek, jsou tu tvrdé zátahy,“ hlásí televizní reportér oe24.at Tom Herzog. Podobné to údajně bylo i na nábřeží Dunajského kanálu, bočního ramene veletoku, kde Vídeňané rádi tráví volný čas. „Kdo na výzvy z amplionu nereaguje, toho policisté zastaví a poučí. „Nepoučitelní běžci a lidé na procházce musí zaplatit pokutu,“ říká Herzog. Její výši neupřesnil.

Tuto nově zavedenou nulovou toleranci dnes potvrdilo i rakouské ministerstvo vnitra. „Ano, od nynějška jsou za to tvrdé tresty,“ upozornilo ministerstvo. Ještě ve středu Vídeňané využili hezkého počasí a tisícovky jich vyrazily běhat, procházet se nebo se projet na kole, a to v hustých skupinách.

Rakouská vláda ve středu oznámila, že parky nebo hřiště zůstávají otevřené. Vyzvala však obyvatele, aby dodržovali bezpečnostní odstupy a aby se neshlukovali do skupin.

Mezi další rakouská opatření zaměřená na zpomalení šíření koronaviru patří kontroly na hranicích. Jejich součástí jsou i testy na koronavir. Tato opatření Rakousko postupně zavedlo na hranicích s Itálií, Švýcarskem, Lichtenštejnskem a Německem. Dnes rakouské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od pátku budou kontroly i na hranicích s Maďarskem a Slovinskem. Zatím bez kontrol tak zůstávají už jen hranice s Českem a Slovenskem, které však kontroly provádějí v opačném směru. Rakouské hraniční kontroly mají fungovat zatím do 7. dubna.

(čtk)