Šalomoun v roce 2018 kandidoval jako nestraník za Piráty do Senátu Foto: Michal Šalomoun

Ministrem pro legislativu by mohl být Preuss nebo Šalomoun

Ministrem pro legislativu by se mohl stát 47letý advokát z Třebíče Michal Šalomoun nebo ústavní právník Ondřej Preuss. České justici to sdělily vysoce postavené zdroje z koalice. Preuss České justici sdělil, že se k ní vyjádřit nijak nemůže. „Zatím se ke mně donesly pouze spekulace,“ reagoval na dotazy. Ministr pro legislativu ve vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN bude také zastávat post šéfa Legislativní rady vlády.

Šalomoun už v roce 2018 kandidoval coby nestraník za Piráty do Senátu. V roce 2019 pak kandidoval do Evropského parlamentu. Uvedl tehdy, že chce zabránit změně Ústavy.

V roce 2003 vykonal státní rigorózní zkoušku v oboru Právo na Právnické fakultě MU v Brně. Tématem jeho rigorózní práce byla „Právní ochrana názvů, postav a příběhů uměleckých děl v teorii a praxi“. V letech 2006-2011 studoval v doktorském studijním programu, jako disertaci zvolil práci „Právní aspekty humoru“. Nyní působí jako advokát.

Ústavní právník Ondřej Preuss Foto: Dostupný advokát

Ondřej Preuss je odborným asistentem na katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy a advokátem v Praze. Ve své akademické činnosti se zaměřuje zejména na otázky spojené s ústavními změnami a legitimitou moci. Sám o sobě uvádí, že provozuje advokátní eshop Dostupný Advokát.

Původně měl post ministra pro legislativu zastávat poslanec Jakub Michálek. Minulý týden to také potvrdil na internetovém fóru své strany. Piráti v té souvislosti debatovali o neslučitelnosti více politických funkcí včetně postu poslance a ministra. Michálek po kritice některých členů Pirátů nominaci vzdal.

Eva Paseková, Petr Dimun