Někdejší náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel a bývalý generální ředitel VS Petr Dohnal a ředitel Věznice Jiřice Marian Prokeš otevírají ovocný sad se včelstvem Foto: Eva Paseková

Dohnal by měl být Blažkův náměstek pro vězeňství, Daňhel by měl řídit ekonomiku

Na ministerstvu spravedlnosti proběhla tento týden tři výběrová řízení na posty tzv. odborných náměstků. Příští týden by měla být oficiálně známa jména úspěšných uchazečů, budoucích náměstků pro ekonomiku, legislativu a vězeňství.

Deník Právo již informoval o tom, že se do výběrového řízení na post náměstka nové sekce vězeňství a resortní kontroly přihlásili tři uchazeči: dva bývalí generální ředitelé Vězeňské služby ČR, generál Petr Dohnal a generál Pavel Ondrášek, a také bývalý náměstek Vladimír Zimmel. Podle informací České justice uspěl nejlépe Petr Dohnal. Ondrášek v rozhovoru pro Českou justici tento týden ostře zkritizoval stav Vězeňské služby, kterou donedávna řídil právě Dohnal. Kritiku odmítl současný ředitel Simon Michailidis.

Do výběrových řízení na náměstky pro ekonomiku (sekce ekonomická a správní) a pro legislativu (sekce koordinace přípravy právních předpisů a prevence korupce) se přihlásili pouze jediní dva uchazeči, jak České justici potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Staronovým náměstkem pro legislativu by tak měl být Michal Franěk.

Náměstkem pro ekonomiku měl se měl podle informací České justice stát dosavadní „politický náměstek“ Radomír Daňhel. Tím by se uvolnilo místo pro zástupce koaličního hnutí STAN. Podle informací Deníku N vyslalo hnutí k Blažkovi jako politického náměstka advokáta Karla Dvořáka.

Daňhel čelil v těchto dnech v médiích kritice za to, že v minulosti zpracovával účetnictví firmě, která měla být zapojená do daňových podvodů. Případ firmy dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Daňhel nebyl obviněn a disponuje aktuální bezpečnostní prověrkou.

Petr Dimun