Stejně jako nad tajnými službami má nad FAÚ nově vykonávat dohled spolu s vládou stálá parlamentní komise Foto: vlada.cz

Vznikne samostatný FAÚ podřízený ministerstvu financí, kontrolovat ho bude poslanecká komise

Česká finančně zpravodajská jednotka Finanční analytický úřad, který od roku 1996 fungoval jako jeden z odborů ministerstva financí, se změní na samostatný úřad, jehož oprávnění se zvýší. Stejně jako nad tajnými službami má nad FAÚ nově vykonávat dohled spolu s vládou stálá parlamentní komise.

Nová pozice FAÚ vyplývá to z návrhu novely zákona o opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Účelem povýšení FAÚ z odboru ministerstva na zvláštní správní úřad je podle důvodové zprávy „posílení nezávislosti a samostatnosti“ a transpozice evropských směrnic. „Finanční zpravodajská jednotka musí být provozně nezávislá a samostatná, to znamená, že musí mít pravomoc a schopnost vykonávat své funkce volně, včetně schopnosti samostatně rozhodovat o tom, zda konkrétní informace analyzovat, žádat o ně a šířit je. Jakožto ústřední jednotka odpovídá finanční zpravodajská jednotka za příjem a analýzu oznámení podezřelých transakcí a dalších informací týkajících se praní peněz, souvisejících predikativních trestných činů nebo financování terorismu,“ cituje důvodová zpráva Evropskou komisi.

Nově budou činost FAÚ kontrolovat poslanci

Nový samostatný správní úřad přesto podle důvodové zprávy zůstane i nadále v „podřízenosti ministerstva financí“. Z důvodové zprávy navíc vyplývá, že rozhodnutí, které dosud činil FAÚ a dotčené osoby proti nim mohly podat rozklad, bude nyní činit samostatný FAÚ a dotčené osoby se proti rozhodnutí FAÚ budou odvolávat k ministerstvu financí: „Podřízenost ministerstvu se projeví rovněž ve správním a jiných řízeních, vedených úřadem, když obecně podle kompetenčního zákona příslušné činnosti zůstávají činnostmi Ministerstva financí.
Opravným prostředkem proti rozhodnutím úřadu ale již nebude rozklad, o odvolání bude rozhodovat určený útvar Ministerstva financí. Zcela novým je pak prvek zaváděné kontroly prostřednictvím nově ustanovené stále poslanecké komise. Poslanecká sněmovna zřídí k tomuto účelu samostatný kontrolní orgán podobně jako je tomu v rámci kontroly zpravodajských služeb, aktuálně Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. „Kontrolní orgán už z principu nemůže mít žádné řídící či personální pravomoci vůči FAÚ,“ uvádí se ve zprávě. Kontrola bude prováděna prostřednictvím zprávy o činnosti, která bude neveřejná.

Finančních zpravodajů bude více

Zprávu bude předkládat vládě a nově zřízené sedmičlenné stále parlamentní komisi „Základní informací pro vládu i kontrolní orgán Poslanecké sněmovny by měla být zpráva o činnosti za uplynulý rok. Zpráva by měla být podrobnější než zveřejňovaná výroční zpráva, nepředpokládá se však, že by měla obsahovat detailní informace o jednotlivých šetřených případech. Protože jak ve zprávě, tak i při jejím projednávání mohou být uvedeny i informace o kauzách dosud neukončených orgány činnými v trestním řízení či daňovými orgány, případně i informace o nových trendech v páchání a odhalování trestné činnosti, nemůže být zpráva veřejná, což se vztahuje i na jednání o ní a výstupy z tohoto jednání,“ píše se dále v důvodové zprávě.
Důsledkem doporučení Evropské komise, že samostatná finančně zpravodajská jednotka musí být členským státem zabezpečena technicky i personálně, má být zvýšení počtu pracovníků FAÚ o 50%. V současnosti je ve FAÚ systemizováno 42 míst a jedno místo je placeno z norských fondů. „Pro nově zřízený útvar je zvažována varianta, že by byl úřad posílen o skutečnou optimální potřebu, tedy o 50 %, tj. o cca 20 zaměstnanců,“ uvádí zpráva. Dalším důvodem, proč se má počet finančních zpravodajů zvýšit, je zvýšení počtu oznámených podezřelých obchodů. „Požadavek na posílení útvaru vychází z výrazného zvýšení požadavků na činnost útvaru za poslední období. V rámci analytické činnosti jde o každoroční nárůst počtu zpracovávaných oznámení podezřelých obchodů,“ odůvodňuje nárůst počtu finančních zpravodajů důvodová zpráva k novele.

-ire-