Hledá se velvyslanec Ukrajiny

0
<strong>Hledá se velvyslanec Ukrajiny</strong>
Soudní tlumočník Milan Skála Foto: Archiv M. Skály

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny zveřejnilo v polovině března tohoto roku na svých oficiálních stránkách neobvyklou nabídku pracovních pozic: veřejný nábor velvyslanců. Aktuálně se hledají vhodní kandidáti na tuto funkci do osmnácti převážně afrických zemí, v Evropě nejsou obsazeny pouze dvě země – Česko a Norsko. V inzerátu se kromě požadavků na tuto pozici uvádí, že se se může přihlásit kdokoliv i mimo diplomatickou službu. Jeho závěr zní transparentně: „Kdoví, možná, že právě Vy jste nový velvyslanec.“

Ministr zahraničních věcí Ukrajiny Dmytro Kuleba, jehož otec Ivan byl v letech 2004-2009 velvyslancem Ukrajiny v Česku, se k tomuto neobvyklému kroku vyjádřil na svém facebookovém profilu. Sdělil, že ministerstvo se potýká s vážným kádrovým deficitem. Je prý těžké najít člověka vyhovujícího zadaným kritériím a požadavkům. Opakovaně přitom zmínil vzrůstající tempo diplomatické expanze a zájem Ukrajiny o africké země.

Velvyslanectví Ukrajiny v Česku je bez velvyslance od 12.8.2022. Tehdy odjel Jevhen Perebyjnis, jehož činnost v této funkci oceňovala nejen česká veřejnost, ale i většina politiků. Některé z nich překvapilo, že velvyslanec byl odvolán v době válečného konfliktu na Ukrajině. Tomio Okamura jeho odvolání naopak uvítal a zdůraznil že Perebyjnis bagatelizoval zločiny banderovců. Spekulovalo se, že nový velvyslanec by měl přijet na konci léta.  Nicméně od té doby řídí ukrajinský zastupitelský úřad pouze diplomat v hodnosti chargé d´affaires. I takto řízené velvyslanectví nadále efektivně funguje. 

Bývalý velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis Foto: Wikimedia/Yevhen6868

Dlouhodobá nepřítomnost velvyslance Ukrajiny je ale určitým signálem, že Česká republika nepatří mezi prioritní země ukrajinské zahraniční politiky, nehledě na proklamace ukrajinské strany. Vzniká pochybnost nad tím, že Ukrajinci nedokážou standardně vybrat velvyslance do členské Evropské unie, která mimo to patří mezi její hlavní podporovatele v boji proti ruské agresi, a vyhlašují z důvodu kádrového deficitu veřejné řízení na tuto pozici. Česko se tak s Norskem ocitá ve stejné skupině zemí jako např. Ghana, Rwanda, Tanzanie či Súdán. Přitom v případě jmenování velvyslanců do jiných zemí postupují mnohem rychleji. Velvyslanec Jevhen Perebyjnis  byl odvolán z Česka ve stejnou dobu jako kontroverzní velvyslanec Ukrajiny v Německu Andrij Melnyk. V Berlíně ale nastoupil nový velvyslanec již v září 2022.

Fialova vláda by proto měla více naléhat na Ukrajince, aby urychlili výběr nového velvyslance do Česka. Jestliže osmý měsíc po odjezdu posledního velvyslance stále visí na stránkách ukrajinského zamini nabídka této pracovní pozice, vypadá to, že vhledem k složitosti postupu při jmenování a udělení agrément se nového velvyslance jen tak nedočkáme. A to je vzhledem k jinak intensivním česko-ukrajinským vztahům škoda.

Milan Skála