Loni v dubnu nizozemský Nejvyšší soud vyhlásil rozsudek, podle něhož spolek MARTIJN představuje hrozbu pro veřejný pořádek. Foto: archiv

Nizozemští pedofilové se obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva, doufají ve zrušení zákazu svého klubu

Nizozemský klub pedofilů Vereniging MARTIJN si bude stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva na zákaz činnosti, o kterém rozhodl loni v dubnu národní Nejvyšší soud Nizozemí. Klub pedofilů obhajuje právní a společenské uznání sexu mezi dospělými a dětmi v tisku i v politických debatách. Právník klubu tento týden prohlásil, že stížnost na porušení práv pedofilů bude předložena soudu v říjnu.

S odkazem na oznámení právního zástupce klubu Geparda Sponga o případu referoval deník The Independent. Podle právníka spolku byla porušena svoboda slova a projevu pedofilů.

Loni v dubnu vyhlásil Nejvyšší soud Nizozemí rozsudek, ve kterém stojí, že Vereniging MARTIJN představuje hrozbu pro veřejný pořádek. Zákaz činnosti klubu, který v demokratickém právním řádu bývá vysloven obvykle za mimořádných okolností, zdůvodnil Nejvyšší soud ochranou dětí. „Přestože zákaz občanského sdružení se musí pozorně zkoumat, neobvykle závažná činnost klubu Vereniging MARTIJN za účelem odstranění potenciálních bariér pro ty, kteří vyhledávají sexuální vztahy s dětmi, vedla k zákazu organizace,“ uvedl soud.

Právník klubu pedofilů Gepard Spong prohlásil, že sdružení půjde s případem k Evropskému soudu pro lidská práva a doufá, že se podaří rozhodnutí o zákazu zvrátit. Jeho právní firma je přesvědčena, že zákaz odporuje svobodě slova a projevu členů klubu.

Nejznámějším členem klubu pedofilů je Ad van den Berg. Organizaci předsedal do roku 2011, kdy byl zadržen pro držení dětské pornografie. Jako předseda klubu opakovaně promlouval proti údajné diskriminaci pedofilů a proti tabu, které je kolem pedofilie vytvořeno. Spoluzaložil politickou stranu Lásky, svobody a diverzity, se kterou chtěl kandidovat ve volbách v roce 2006, ale nepodařilo se mu sebrat dostatek podpisů pro registraci, uvádí The Independent.

MARTIJN je běžné holandské chlapecké jméno a současně název magazínu, později přejmenovaného na OK magazín. Písmena OK v holandštině znamenají počáteční písmena od slov „dospělý a dítě“. Šlo o čtvrtletník, který byl rozesílán členům klubu a obsahoval dopisy čtenářů, popisující jejich sexuální zkušenosti s obrázky nahých či téměř nahých dětí. Editoři v magazínu poskytovali rady, jak vést vztahy s dětmi. Oficiální editoriální politika doporučovala plnou otevřenost ve vztahu k rodičům dětí a tvrdila rovněž, že žádná aktivita by se neměla podnikat bez plného souhlasu dítěte. Časopis byl tvrdě kritizován za tlumočení názoru, že sexuální vztahy mezi dospělými a dětmi přinášející potěšení, nejsou zničující a měly by být společností akceptovány.

Zákaz činnosti vyslovený loni v dubnu následoval po dlouhém vyšetřování. V roce 2011 vydalo tamní Ministerstvo vnitra a spravedlnosti rozhodnutí, že činnost Vereniging MARTIJN není podle nizozemských zákonů trestná. Tentýž rok rodiče zneužitých dětí požadovali, aby byla organizace vyšetřována prokuraturou, protože byli přesvědčeni, že iniciovala kriminalitu páchanou na jejich dětech. Případ se však nepodařilo přenést výš než na úroveň místních soudů.

Po posledním zákazu činnosti mnozí politici varovali, že zákazem problém sexuálního zneužívání dětí nezmizí. „Budeme muset stále sledovat bývalé členy klubu, jaké budou jejich další kroky,“ uvedla Magda Berdsen z organizace D66. Předseda Národní sítě právníků pro oběti násilí a sexuálních útoků Richard Korvet, který zastupoval rodiče velkého množství dětí, v reakci na vyslovení zákazu řekl: „Sexuální zneužití velmi malých dětí může mít dlouhodobé vážné následky. Zneužité dítě bude následky trpět do konce svého života.“

Irena Válová