Oldřich Hluško, vyšetřovatel, který hýbal pražskou politikou, je dnes opozičním zastupitelem v Českém Krumlově. Foto: archiv

Temný případ policisty Hluška: Od kriminality mládeže k Opencard a Babišovu ANO

Překvapivou politickou zápletku najdeme za obžalobou části kauzy Opencard, kterou soud vrátil státnímu zástupci k došetření. Dva lídři kandidátek, konkrétně Tomáš Hudeček (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS), se v říjnových komunálních volbách v Praze o přízeň voličů ucházeli v pozici obžalovaných péčí policisty, který ve stejných volbách vedl kandidátku hnutí ANO v Českém Krumlově. Jmenuje se Oldřich Hluško, je mu pětatřicet let a donedávna působil jako vyšetřovatel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Kandidatura na starostu mu nevyšla, dnes je Hluško v Českém Krumlově opozičním zastupitelem.

Mgr. Bc. Oldřich Hluško působil u policie patnáct let. Než ho kariérní postup vynesl do pozice vyšetřovatele ostře sledované kauzy Opencard, působil na okresní kriminálce v Českém Krumlově. Jeho bakalářská práce na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity z roku 2007 nese titul Závažná kriminalita pod vlivem drog a autor v ní dochází k závěru, že „drogová kriminalita bude stále více ovlivňovat vývoj kriminality celkové, a to nejen co do kvality trestné činnosti, ale i do její kvantity“.

Ještě o dva roky později nic nenasvědčovalo tomu, že se tehdejší komisař por. Hluško stane hlavním vyšetřovatelem kauzy, v níž budou obviněni dva primátoři hlavního města a dalších třináct radních a úředníků magistrátu. Na webu jihočeského policejního ředitelství se objevila jím podepsaná zpráva, podle níž by se jeho tehdejší pracovní náplň dala nejlépe označit jako kriminalita mládeže v dopravě.

Mladí policejní plukovníci

Jako v mnoha podobných případech i u Hluška stála za raketovou kariérou personální krize, která policejní sbor postihla po roce 2008. Elitní útvary kvůli výhodným výsluhám opouštěli zkušení policisté, kteří měli odslouženo patnáct, dvacet let. Z mladých poručíků z regionů se rychle stávali podplukovníci a plukovníci, kteří se bez zkušeností a operativního zázemí (operativu odchody zdecimovaly nejvíc) stávali vyšetřovateli nejzávažnějších kauz.

Hluško už jako vyšetřovatel kauzy Opencard na ÚOOZ obvinil koncem března 2013 deset pražských politiků z TOP 09 a ODS včetně exprimátora Bohuslava Svobody z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, konkrétně kvůli zakázce na úpravu a údržbu softwaru. Za dva týdny se ukázalo, že si při sepisování textu obvinění „pomohl“ studentskou prací třiadvacetiletého Martina Richtera na téma trestní odpovědnosti zastupitelů za hlasování. „Pomohl si“ znamená, že pětinu práce prostě opsal.

Oops. To už jsem někde viděl

Další vývoj je mediálně dobře popsán. Mezi obviněnými byl i otec Martina Richtera Pavel, radní za TOP 09. Student si při pročítání textu otcova obvinění nápadné shody všiml. A zatímco policejní inspekce na Hlouškově plagiátorství nic špatného neshledala, pražský městský soud letos v září zatím nepravomocně rozhodl, že se ministerstvo vnitra musí Richterovi za zneužití jeho práce omluvit.

Na běhu samotné kauzy to ovšem nic nezměnilo. Obžaloba byla podána letos 20. června, o dva dny později pražská TOP 09 sestavovala kandidátku pro podzimní komunální volby. Primátor Hudeček se nakonec stal volebním lídrem, stejně jako jeho spoluobžalovaný předchůdce Bohuslav Svoboda v ODS.

Lídr skončil v opozici

Kandidátní listiny strany po celé republice registrovaly 5. srpna a v Českém Krumlově na ní jako lídr hnutí ANO  2011 figuroval Oldřich Hluško. V kolonce povolání stálo státní zaměstnanec.

Starostou se ale Hluško nestal. Narozdíl od Prahy, kde ANO ve volbách zvítězilo a primátorský řetěz si navlékla Adriana Krnáčová, v Českém Krumlově skončilo se třemi mandáty v opozici. Přesně před týdnem se starostou znovu stal Dalibor Carda z ČSSD, ve městě vládne široká koalice stran a hnutí kromě ANO a komunistů. Hluška coby lídra kandidátky Babišova hnutí navíc přeskákali dva jeho kolegové, veterinář Libor Janouch a záchranář Vojtěch Němec.

Ke svému nynějšímu poměru k Policii ČR se na dotaz České justice Oldřich Hluško nevyjádřil, stejně jako k dotazu na své současné zaměstnání. Podle dostupných informací už ale od policie odešel, nakolik se ovšem jeho odchod kryl s kampaní před komunálními volbami, nevysvětlil.

Mafiánský čin, říká Hudeček

Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová včera ve vysílání ČT24 řekla, že Hluško není členem ANO, kandidoval jako nezávislý a od policie odešel dříve, než se rozhodl kandidovat.

Exprimátor Tomáš Hudeček vyšetřování a podání obžaloby označil za mafiánský čin, který měl poškodit TOP 09. „Musím říct, že je mi to opravdu vadí a je nepříjemné. Navíc když svou práci dělá na zakázku,“ uvedl pro Českou justici na Hluškovu adresu.

Pražský městský soud v neveřejném jednání 19. prosince rozhodl o vrácení obžaloby Městskému státnímu zastupitelství. To podá podle své mluvčí Štěpánky Zenklové proti usnesení soudu stížnost.

Robert Malecký