Nynější ministr Robert Pelikán po svém jmenování oznámil, že dosáhl základní dohody s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, její konkrétní podobu ale upřesnit odmítl. Podle informací České justice byl ale s výsledkem spokojenější Pavel Zeman. Foto: MSp

Lidová poslanecká tvořivost zrodila nový zákon o státním zastupitelství, čeká se ovšem na ministerskou předlohu

Ve sněmovně se objevil zcela nový návrh zákona o státním zastupitelství. Podala ho ostravská poslankyně Věcí veřejných zvolená za hnutí Úsvit, místopředsedkyně zemědělského výboru Olga Havlová a jde spíš o lidovou tvořivost než o vážně míněný pokus najít kompromisní návrh v době vrcholících sporů u budoucí podobu státního zastupitelství. Návrh Olgy Havlové formálně vychází z původní předlohy připravené stážisty Nejvyššího státního zastupitelství na Ministerstvu spravedlnosti, který v roce 2013 ukončil svou legislativní pouť po prvním sněmovním čtení.

Šance na přijetí zákona v této podobě jsou minimální. Návrh ruší vrchní stupně státního zastupitelství, soustava by měla být třístupňová: okresy, kraje, u nichž by byla zřizovány protikorupční speciály, střechu tvoří Nejvyšší státní zastupitelství. Zcela novou konstrukci Havlová navrhuje pro krajské speciály: zabývaly by se závažnými případy hospodářské kriminality se škodou nad 500 milionů korun a obžaloby by měly podávat ke zcela nově zřízeným speciálním krajským soudům.

Havlová navrhuje, aby byli státní zástupci podřízeni služebnímu zákonu. Přijímáni by mohli být po dovršení věku třiceti let výhradně na okresní státní zastupitelství, jejich služební postup by se řídil kariérním řádem. Do třiceti let, resp. doby svého nástupu, by ovšem začínající státní zástupci do role čekatelů museli mít již za sebou právní praxi.

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL chystá vlastní zákon, kterým by se sněmovna měla začít zabývat po prázdninách. Zákon vznikl na Ministerstvu spravedlnosti loni na podzim, exministryně Helena Válková (ANO) ho nechala posoudit koaliční radou. Nynější ministr Robert Pelikán (za ANO) po svém jmenování oznámil, že dosáhl základní dohody s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, její konkrétní podobu ale upřesnit odmítl. Podle informací České justice byl ale s výsledkem spokojenější Pavel Zeman.

Co konkrétně oba muži na schůzce konané v polovině března vyjednali, má být jasné po velikonočním víkendu, kdy má návrh zákona odejít do připomínkového řízení. K posouzení si ho v okamžiku, kdy bude hotový, též výslovně vyžádal i podvýbor ústavně-právního výboru pro justici a soudní samosprávu, který od své rezignace na ministerstvu vede právě bývalá šéfka resortu Helena Válková.

Návrh poslankyně Olgy Hlavlové najdete zde.

Robert Malecký