Betlém, symbol křesťanských Vánoc Foto: archiv

Multikulturalismus v Itálii: Zpívání vánočních koled je nebezpečná provokace, zakazuje se

Zrušení vánočních koncertů, zamítnutí žádosti rodičů, aby se děti ve škole učili zpívat vánoční koledy, zákaz náboženské hudby. To vše by totiž mohlo být interpretováno jako nebezpečná provokace muslimů po atentátech v Paříži, je přesvědčen ředitel místní školy ve městě u italského Milána Marco Parma. Na případ už reagoval italský ministerský předseda.

Vánoční koledy se učily a ve školách zpívaly i v Československu za komunistické diktatury, a to přesto, že komunistické Československo a Česká republika je sekulární, nikoli náboženský stát. Itálie zrušila státní náboženství v roce 1984, ale v italských školách stále platí Mussoliniho zákon o povinném vyvěšení krucifixu v každé třídě. O to bizarnější je zákaz zpěvu vánočních koled, který vyhlásil ředitel školy v Rozzanu u Milána Marco Parma. Ředitele školy za to zkritizoval předseda italské vlády Matteo Renzi.

Marco Parma se letos rozhodl, že pravidelný vánoční koncert posune na leden a přejmenuje ho na zimní koncert, na kterém nezazní žádná náboženská hudba. Návrh dvou matek, které chtěly, aby škola učila vánoční koledy, zamítl. Italský ministerský předseda Matteo Renzi jednání ředitele školy kritizoval dokonce v prestižním italském deníku Corriere della Sera, když řekl, že Vánoce jsou mnohem důležitější, než provokace pana ředitele. „Pokud si myslí, že podporuje integraci a spolu žití tímto způsobem, tak mně se to jeví jako velmi velká chyba,“ uvedl předseda italské vlády.

Vánoce porušují ducha multikulturalismu

Třiašedesátiletý ředitel školy obhajoval rozhodnutí tím, že vycházelo z negativních zkušeností z předešlých let, kdy pokračující tradice Vánoc v jeho škola nebyla v duchu multikulturalismu. „Minulý rok jsme měli vánoční koncert a někteří rodiče trvali na koledách. Muslimské děti nezpívaly, zůstaly tam stát, absolutně rigidní,“ řekl Parma. „Není hezké dívat se, jak děti nezpívají, nebo ještě hůře, jak je jejich rodiče odvolávají z pódia,“ vysvětlil ředitel školy.

Italskému deníku Avenir pak doslova řekl, že kolektivní zpívaní vánočních koled by mohlo být interpretováno jo „nebezpečná provokace“ mezi místními muslimy v souvislosti s pařížskými atentáty. Škola má 1000 žáků a podle Deutsche Welle je 20% z celkového počtu dětí „ne křesťanského vyznání“.

Ředitel Parma veřejně prohlásil, že je připraven rezignovat, ale současně zdůraznil, že ho učitelé ve škole podporují. K okamžitému odvolání ředitele ze školy vyzval lídr Ligy Severu Matteo Salvini.

(ire)