Poslanci ústavně právního výboru Foto: archiv

Válková chce řešit Nejvyšší radu soudnictví v Poslanecké sněmovně

Po předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) chce samosprávný orgán justice řešit mimo Ministerstvo spravedlnosti i předsedkyně podvýboru pro justici a soudní samosprávu Helena Válková (ANO). Situaci již konzultovala s předsedou ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeronýmem Tejcem (ČSSD). Válková to řekla v bilančním rozhovoru pro Českou justici, který vyjde již zítra.

Podle Válkové se hnutí ANO zavázalo vytvořit Nejvyšší radu soudnictví ve svém volebním programu, se kterým úspěšně kandidovalo a následně se pak tento záměr dostal i do koaliční smlouvy. Zřejmě i proto předseda ÚPV Jeroným Tejc souhlasí podle Válkové s tím, aby exministryně spravedlnosti toto téma otevřela na podvýboru pro justici a soudní samosprávu.  „Myslíme si, že je to téma, které nemůžeme shodit ze stolu jenom kvůli tomu, že to nechce ministr spravedlnosti. Snad se v koalici najde politická shoda na tom, že bychom jako prvý krok změnou Ústavy zřídili Nejvyšší radu soudnictví s odloženou účinností, řekněme na několik let a jako krok dvě by pak byla předložena zákonná úprava této nové instituce,“ řekla Válková v bilančním rozhovoru pro Českou justici. Již brzy uplyne rok od chvíle, kdy musela na přání vedení hnutí ANO opustit funkci ministryně spravedlnosti.

Předsedkyně podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu Helena Válková a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc Foto: archiv
Předsedkyně podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu Helena Válková a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc Foto: archiv

Podobně v této souvislosti nedávno reagoval předseda Senátu Štěch. Na potřebě vytvoření samosprávného orgánu justice se shodl s předsedy Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem a Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou. Návrh by podle něj mohli připravit zákonodárci se zástupci soudců, předložit by jej ale měla vláda. Na debatě o vytvoření orgánu spolupracuje i se Soudcovskou unií. Štěch také zdůraznil, že koalice se k reformnímu kroku justice zavázala v koaliční smlouvě.

Naopak současný ministr Robert Pelikán se k vytvoření Nejvyšší rady soudnictví staví odmítavě. Justice je podle něj příliš zahleděná do sebe a takový krok by pro ní nebyl řešením.

(epa)