Představitelé Senátu s vedením Soudcovské unie Archivní foto: Senát PČR

Štěch po setkání s vedením SU: Budu se na koaliční radě ptát, jak Pelikán plní slib o samosprávě justice

Vládní koalice se v koaliční smlouvě zavázala, že předloží návrhy na zřízení samosprávy justice. To se však zatím nestalo. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) Čeké justici po setkání s vedením Soudcovské unie (SU) řekl, že se na soudcovskou samosprávu bude ptát partnerů na příští koaliční radě.

Předseda Senátu je zastáncem zřízení Nejvyšší rady soudnictví. Setkáním s prezidentkou SU Danielou Zemanovou a  jejími kolegy navázal na schůzku s předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou a předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem z minulého týdne. Včerejšího jednání v Senátu se zúčastnil i předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl. „Prezidentka Soudcovské unie mě informovala o vývoji v justici. Navázali jsme tak na sněm Soudcovské unie, kterého jsem se zúčastnil. Hovořili jsme o soudcovské samosprávě, například o tom, jak funguje v jiných evropských zemích,“ řekl Štěch České justici s tím, že na základě podkladů ze schůzky chce toto téma otevřít na koaliční radě.

Štěch připomněl, že vytvoření samosprávy justice má vládní koalice v koaliční smlouvě. „Budu se ptát, jak Ministerstvo spravedlnosti tento slib naplňuje,“ dodal předseda Senátu.

Jednání trvalo zhruba hodinu Foto: Senát PČR
Jednání trvalo zhruba hodinu Foto: Senát PČR

Podobnou otázku položil ministrovi spravedlnosti i Pavel Blažek z ODS na mimořádném jednání ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny loni v listopadu. Robert Pelikán tehdy argumentoval tím, že zřízení soudcovské samosprávy je sice zakotveno v koaliční smlouvě, ale není v programovém prohlášení vlády. Pelikán již dříve řekl, že s vytvořením soudcovské samosprávy do konce svého mandátu nepočítá.

„Obsahem schůzky byla informace vedení Soudcovské unie o aktuální situaci a problémech v soudnictví, včetně Soudcovskou unií navrhovaného řešení – přesunu některých kompetencí z Ministerstva spravedlnosti na subjekt, který by je vykonával spolehlivě, odborně a kontinuálně. Představitelé Senátu vyjádřili ochotu se těmito otázkami zabývat a připravit společné jednání s předpokládanou účastí zástupců Sněmovny i soudnictví,“ popsala schůzku Daniela Zemanová. Štěch chce dát dohromady skupinu zainteresovaných zákonodárců, kteří by mohli s představiteli soudů dát dohromady návrh, na kterém by se podle něj dále pracovalo.

Eva Paseková