Zástupci Národního fondu proti korupci Foto: NFPK

Protikorupční iniciativa v šoku: Babiš je proti veřejnému rejstříku majitelů firem

O hluk v sále pléna poslanecké sněmovny parlamentu a o šok tzv. protikorupčníků se zasloužil ministr financí Andrej Babiš při uvedení vládní novely zákona proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Babiš totiž nesouhlasí, aby rejstřík skutečných vlastníků firem byl veřejným rejstříkem. Jenže podle Národního fondu proti korupci (NFPK) jsou anonymní vlastníci takřka vždy korupčníci a čerpají státní prostředky.

Předmětný návrh z dílny ministerstva financí začala sněmovna znovu projednávat ve středu 7. září 2016 po více než roce od vzniku novely.

Takto o novele informovala Česká justice v době jejího vzniku na začátku července 2015: „Právnické osoby už nebudou moci neznat jmenovitě své majitele. Firmy by měly majitele znát aktuálně a vždy. Novela zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu proto nově zavede povinnost společností identifikovat, lokalizovat a evidovat majitele.“

Podle původního návrhu z z července 2015 měla novela zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu přinést také změnu rejstříkového zákona a do veřejného rejstříku by měli být nově zapsáni skuteční majitelé firem. „První odstavec ustanovení § 25a formuluje novou obecnou povinnost dopadající na právnické osoby zapsané ve veřejných rejstřících. V návaznosti na evidování skutečných majitelů je třeba výslovně do zákona zanést požadavek na informovanost právnických osob o skutečném majiteli. Právnické osoby mají vždy – tedy neustále a aktuálně – znát osobu skutečného majitele a mají též identifikovat, na základě čeho je tato osoba skutečným majitelem,“ uváděl komentář v důvodové zprávě k návrhu novely, za kterou odpovídá ministerstvo financí.

Ministr Babiš při prezentování EET ve sněmovně Foto: Facebook
Ministr Babiš při prezentování EET ve sněmovně Foto: Facebook

„Z důvodů identifikace je vyžadováno, aby se o skutečném majiteli zapisovaly ty údaje, které dostatečně specifikují konkrétní fyzickou osobu a zajišťují její lokalizaci,“ píše se doslova v důvodové zprávě a původní verzi návrhu novely zákona.

Babiš: Nesouhlasíme s veřejným registrem vlastníků

Jenže Evropská unie, o jejíž transpozici směrnice ve skutečnosti jde, v současnosti směrnici reviduje, oznámil poslancům ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011). „Z tohoto důvodu nesouhlasíme s pozměňovacím návrhem pana poslance Klašky, aby evidence skutečných majitelů, právnických osob, kterou tento zákon zavádí, byla veřejně přístupná. (Hluk v sále.),“ stojí ve stenografickém záznamu z jednání sněmovny. „Považujeme za rozumnější vyčkat na definitivní znění revidované směrnice. Její návrh jde také tímto směrem, ale je dosud v jednání a výsledek nelze nyní odhadnout. Pokud by však rejstřík skutečných vlastníků měl být veřejný, bylo by nutné tuto změnu promítnout do řady dalších souvisejících ustanovení,“ řekl před poslanci Babiš.

Korupčníci a zloději státních peněz jsou anonymní

Reakce protikorupčních bojovníků byla okamžitá. Národní fond proti korupci vydal obratem ostré stanovisko. „Korupční a závažné kriminální kauzy mají často jeden společný rys – skuteční příjemci veřejných prostředků jsou anonymní a nedohledatelní,“ upozorňuje protikorupční fond podle kterého se náhle „z nepochopitelných důvodů předpokládá, že rejstřík by byl neveřejný“. „Situaci se ovšem snaží částečně zachránit návrh poslance Klašky, aby rejstřík mohl být pod veřejnou kontrolu a tedy veřejně přístupný,“ vyzdvihují aktivitu poslance Jaroslava Klašky (KDU-ČSL), který jde proti konceptu Andreje Babiše skutečné vlastníky veřejnosti neodkrývat.

NFPK: Obrat Babiše nemá rozumné zdůvodnění

Podle Národního protikorupčního fondu právě před rokem Andrej Babiš fond ujistil, že rejstřík skutečných vlastníků bude pouze veřejný: Na podzim 2015 vydala Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí stanovisko, ve kterém zcela jasně doporučila veřejný rejstřík vlastníků… Nadační fond pro jistotu ještě oslovil předsedy všech koaličních stran. Babiš NFPK v září 2015 odepsal, že paragrafové znění obsahuje po kritice NFPK již pouze veřejnou variantu tohoto rejstříku,“ popisuje ve svém stanovisku vývoj událostí Fond.

Podle Fondu je nyní nezbytné ve třetím čtení podpořit právě návrh poslance Klašky, se kterým ministr Babiš nesouhlasí: „Nyní, po roce, Andrej Babiš již podporuje neveřejný rejstřík, což nelze racionálně odůvodnit. Veřejná kontrola bývá mnohdy nejefektivnější. Není důvod skrývat, kdo je příjemcem veřejných peněz. Paradoxně povinný veřejný rejstřík navrhla eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová a plnou otevřenost rejstříku podporují například Francie, Velká Británie či Holandsko. Evropská komise takto reaguje na některé aféry z minulé doby – například Panama Papers.“

O co jde? Zřejmě o čerpače dotací a státních zakázek

Protikorupční fond kritikou vládního zákona nikterak nešetří a trvá na tom, že vlastníci těch firem, které získávají státní zakázky a čerpají státní dotace, mají být veřejně známí: „Schválené znění zákona umožňuje rovněž nezveřejnit v rejstříku identitu vlastníka, který má menší než 25% akcionářský podíl. Ve výsledku tak mohou vznikat situace, kdy společnosti nebudou zveřejňovat své vlastníky s odůvodněním, že žádný z nich nepřekročil 25% podíl. Tomuto obcházení zákona lze zamezit při nastavení minimálního akcionářského podílu pro dokládání vlastníků ve výši 5 % pro ty společnosti, které získávají veřejné prostředky – veřejné zakázky či dotace,“ uvádí se ve stanovisku k vývoji kolem novely zákona na stránce Národního fondu proti korupci.

Irena Válová