"Musím říct, že v některých stávajících písemnostech jsem se tedy nevyznal ani já coby právník," uvedl ministr Pelikán. Foto: MSp

Pelikán o usnesení poslanců: Situaci na státních zastupitelstvích sledujeme, nemá smysl nás k tomu vyzývat

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) by část změn v trestním řádu, které svým usnesením k výsledkům vyšetřovací komise k reorganizaci policie navrhla Poslanecká sněmovna, byla protiústavní. České justici také řekl, že personální změny na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci absolutně odmítá.

V Poslanecké sněmovně jste dal najevo, že nesouhlasíte se závěry vyšetřovací komise a také s usneseními, které kvůli nim přijali poslanci. Ministr vnitra Milan Chovanec vás pak v televizi vyzval, ať předložíte analýzu, proč nechcete postupovat v souladu s přáním většiny poslanců. Jak nyní budete postupovat
Počkám, jaké stanovisko k tomu zaujme vláda. Poslanecká sněmovna se usnesením obracela na vládu. Se mnou zatím premiér ani žádný z ministrů nemluvili. Počkám, až se na mě obrátí a uvidíme.

Takže apriorně změny v trestním řádu a v personálním složení VSZ v Olomouci neodmítáte?
Zejména ty personální změny odmítám absolutně. K tomu není vůbec žádný důvod. Jak já, tak nejvyšší státní zástupce trvale sledujeme situaci na jednotlivých státních zastupitelstvích. To je právě něco, k čemu nemá smysl nás vyzývat. My sledování provádíme kontinuálně, ne jen když nás k tomu někdo vyzve. S radostí ale výsledky kontinuálního procesu budu svým kolegům prezentovat.

A změny v trestním řádu? Na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, by neměli kvůli možným osobním vazbám dohlížet jiní žalobci.
Domnívám se, že pan poslanec Vondráček na to sněmovnu upozorňoval, že část změn by byla přímo protiústavních a v ten zbytek by byl v příkrém rozporu s programovým prohlášením vlády. Málokdo ho ale poslouchal. Je tedy složité se k tomu nějak postavit.

Eva Paseková