Odsouzení ve věznici například včelaří Foto. Eva Paseková

Vězni bez dozorců v domcích: V Jiřicích startuje první otevřená věznice

V Jiřicích na Nymbursku byl dnes zahájen provoz takzvané otevřené věznice. Její kapacita je prozatím 32 vězňů, o které se bude starat 14 zaměstnanců. V areálu nebude ozbrojená ostraha. Projekt má snížit recidivu propuštěných, která v Česku dosahuje až 70 procent. Vězni si mají ve speciální věznici zvyknout na běžný život. Novinářům to řekl Petr Suk, ředitel jiřické věznice, jejíž vybudování přišlo na téměř 30 milionů korun.

První vězni se do Jiřic nastěhují v příštích dnech, objekty ještě čeká kolaudace. Denní režim se od režimu v běžném vězení moc lišit nebude. „Vězni se budou podle tohoto časového řádu řídit sami, nikdo jim nebude říkat, že mají teď vstát, že mají jít teď na snídaní, teď do zaměstnání. To všechno bude na jejich odpovědnosti,“ podotkl Suk. O záměru Česká justice již dříve informovala.

Jiřičtí vězni budou ovšem podle něj vytížení víc, než ti ve věznici běžné. Po osmihodinové pracovní době například na pracovišti některé z partnerských firem budou mít další povinnosti – například starat se o zvířata. V areálu věznice je chovatelský koutek, kde je několik králíků a dva klokani. Vězni je budou krmit nebo jim čistit kotce a výběhy.

Pilotní projekt otevřené věznice má snížit míru recidivy, která se v České republice pohybuje kolem 70 procent. Podle generálního ředitele vězeňské služby Petra Dohnala by bylo velkým úspěchem, kdyby se státu podařilo ji srazit na 35 až 40 procent.

Jediným kritériem, které musí vězeň pro přeložení do otevřené věznice splňovat, je jeho zařazení do věznice s ostrahou v nízkém stupni zabezpečení. „Musíme zachovat rovnost práv odsouzených, a proto když odsouzený splňuje toto kritérium a my máme volnou kapacitu, musíme ho přijmout,“ řekla vedoucí oddělení otevřené věznice Hana Prokopová.

Podle Prokopové by vězeň měl být do otevřené věznice přestěhován ideálně tak 1,5 roku před ukončením výkonu trestu. Kapacita zařízení je teď naplněna asi ze dvou třetin. Prokopová očekává, že do konce roku bude plně vyčerpána. První odsouzený brány věznice opustí příští rok na jaře.

„Líbí se mi tady, je to změna oproti klasickému vězeňství. Největší změna je volný režim a podmínky, které splňují zázemí, které má člověk venku,“ řekl jeden z odsouzených.

Areál je obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Postaveny byly čtyři domky pro odsouzené a administrativní budova pro personál. V budoucnosti tu má vzniknout i náměstí a okrasná zahrada a celý areál má připomínat život na vesnici.

Na budování se podíleli sami vězni, stavba trvala čtyři měsíce. Odsouzení vyráběli i většinu zdejšího nábytku. Každý domek má čtyři dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, společenskou místnost a kuchyňský kout. V administrativní budově jsou kromě zázemí pro zaměstnance i místnosti pro vzdělávací a speciálně výchovné aktivity.

Podle Suka by měl být pilotní projekt otevřené věznice vyhodnocen po roce fungování, pak se rozhodne o případném rozšíření do dalších českých káznic. V konečné fázi má mít jiřická věznice kapacitu pro 100 vězňů.

Jiřice jsou inspirovány hlavně Norskem, kde se míra recidivy pohybuje kolem 25 procent. Podle Dohnala má ale Česko vyšší míru i proto, že prohřešky propuštěných trestanců sleduje celý jejich život, zatímco Norsko jen pět let od propuštění z vězení.

Formát otevřených věznic je v zahraničí využíván přes 70 let a lze jej nalézt v mnoha evropských vězeňských modelech. Věznice Jiřice byla pro pilotní projekt vybrána s ohledem na polohu a dost vhodných volných ploch pro výstavbu otevřené věznice.

(čtk, epa)