Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv Foto: archiv

Za výrok o „brutálním“ úniku informací uložil soud podmínku

Bývalému detektivu Jiřímu Komárkovi dnes Okresní soud pro Prahu-západ uložil za výrok o „brutálním“ úniku informací roční podmínku s odkladem na dva roky. Z úniku nařkl Komárek loni v červnu policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Komárek se dnes hájil tím, že jednal ve veřejném zájmu. Podmíněný trest navrhoval i žalobce Pavel Prygl, Komárkův obhájce naopak žádal zproštění.

Komárek v loňském roce patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, při které se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality sloučily do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Kvůli změnám Komárek od sboru odešel. Policii v té době opustil i jeho tehdejší nadřízený a ředitel ÚOOZ Robert Šlachta, který se dnes jako svědek Komárka zastal. Oba odchod vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. „Komárka jsem zprostil mlčenlivosti v souladu s pokynem policejního prezidenta, kde bylo jasně uvedeno, že s médii mohu komunikovat já nebo mohu pověřit nějakého policistu,“ řekl Šlachta. Komárek za ním prý přišel s tím, že od protimafiánského útvaru odchází a chtěl by se k situaci nějakým způsobem vyjádřit.

Šlachta také zkritizoval policejní vedení, které podle něj chtělo mít více informací o citlivých kauzách. Poté, co přišlo zatýkání v kauze Beretta, kterou Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřoval a týká se vynášení informací ze spisů, s ním vedení přestalo komunikovat úplně.

V případu, o kterém Komárek mluvil, šlo o to, že z telefonu, který dříve používali Tuhého blízcí, unikaly informace o vyšetřování údajně zmanipulovaných IT zakázek. Ukázalo se však, že inspekce uvedla do záznamu o zahájení vyšetřování nesprávný směr komunikace a sms naopak přišla na zmíněný telefon. Prošetřování bylo v době, kdy Komárek výrok pronesl, odloženo.

Komárek hned na počátku své výpovědi uvedl, že se vinen necítí. Nepopřel, že výrok o Tuhém pronesl. „Ne ale v úmyslu znevěrohodnit osobu policejního prezidenta jako jednu z osob odpovědnou za reorganizace části policie,“ popřel slova obžaloby. Podle svých slov chtěl upozornit na „špatný“ stav policie a inspekce. Ve své obsáhlé výpovědi zmínil například policejní úniky vyšetřované v rámci kauz Vidkun a Berreta.

Zopakoval, že reorganizace byla spuštěna za účelem odstranění Šlachty a rozprášení ÚOOZ. Jeho cílem však nebylo zastavit reorganizaci, pouze zahájit diskusi. To, že byla reorganizace přínosná, podle něj není pravda.

U soudu dnes vypovídal i žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který řekl, že Komárkovi předal usnesení o odložení prověřování Tuhého. Měl prý informace, že se Tuhý o kauzu zmanipulovaných zakázek zajímá, což mu připadalo nestandardní. Chtěl, aby Komárek zjistil, zda se věc neprolíná s jinými kauzami, jež útvar prověřoval. Soud vyslechl i státní zástupkyni Jarmilu Ošlejškovou, která podezření z úniků v kauze dozorovala.

Tuhý žádá jako náhradu nemajetkové újmy 50.000 korun. Soudu dnes řekl, že se výrokem cítí poškozený, zasáhl prý do jeho pracovního i osobního života. „Moje děti byly konfrontovány vrstevníky, bylo to velmi nepříjemné,“ řekl policejní prezident.

Zastal se i sloučení útvarů, které se podle něj řešilo už od roku 2008. „Organizační změna neměla přispět k tomu, aby se cokoliv zrušilo,“ dodal Tuhý.

(čtk)