Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

Soudce Jan Kozák dostal podmínku za zneužití pravomoci v insolvenčním řízení

Městský soud v Brně dnes uložil za zneužití pravomoci podmíněný trest soudci Krajského soudu v Brně Janu Kozákovi. Podle obžaloby Kozák zneužil svoji pravomoc při přihlašování pohledávky do insolvenčního řízení, jež nespadalo pod jeho působnost. Soudce vinu popřel, hrozilo mu pětileté vězení. Podmíněný trest dostal i advokát Martin Zvoníček, Kozáka k činu podle obžaloby přiměl. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se odvolali, státní zástupce si ponechal lhůtu.

Kozák chtěl podle obžaloby zařadit do insolvenčního řízení vedeného jinou soudkyní pohledávku fyzické osoby na 450.000 korun, čímž by dotyčná osoba byla podle spisu neoprávněně zvýhodněna oproti jiným. Termín pro přihlašování pohledávek do insolvenčního řízení končil 31. srpna 2016, Kozák se ale podle obžaloby spornou pohledávku snažil 7. září na podatelně soudu zařadit do běžného procesu. Podle obžaloby předstíral, že ji nalezl ve svém spisu, do kterého byla vložena omylem, a chtěl ji datovat k 31. srpnu. Podatelna to ale odmítla. O totéž se podle obžaloby snažil ještě 13. září v soudní kanceláři, úřednice ale pohledávku přinesla do podatelny, kde jí požadované datum znovu zpětně nedali.

Policie začala soudce Jana Kozáka trestně stíhat v roce 2017, Česká justice o případu podrobně informovala. Na Jana Kozáka rovněž podal kárnou žalobu bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán. V roce 2016 byly v kanceláři soudce Kozáka odhaleny odposlechy. V rozhovoru pro Českou justici před dvěma lety soudce Jan Kozák kritizoval tzv. Lex OKD, který podle něho stát povyšuje nad ostatní věřitele.

Kozák před soudem řekl, že pochybila podatelna, která pohledávku neopatřila razítkem, a takto se následně omylem ocitla u něj ve spisu. Poukázal na dvě desítky pochybení různého druhu, která podatelna podle něj udělala. Přičítá to její přetíženosti. „Podatelna je přetížená, chyby prostě dělá. Práce je bezchybně nezvládnutelná, to není obžaloba soudních úřednic, to je konstatování faktu,“ uvedl dnes ve své závěrečné řeči Kozák.

Soud mu ale neuvěřil. Soudce Petr Schlagmann v odůvodnění rozsudku uvedl, že není žádný důvod k tomu, aby v tomto případě podatelna pochybila a přinesený dokument neopatřila razítkem. „Je s praktickou mírou jistoty vyloučeno, aby se to stalo tak, jako popsal obžalovaný,“ uvedl Schlagmann. Doplnil, že konkrétní spis přešel přes několik soudních úřednic, které ho kontrolovaly, a žádná z nich si nevšimla, že by v něm bylo něco, co do něj nepatřilo. „Pak ho dostane pan Kozák a listinu najde, to je příliš mnoho náhod,“ uvedl soudce.

U soudu vypovídaly dvě desítky svědků, hlavně soudních úřednic. Vesměs popisovaly proces zpracování materiálů, které do podatelny dorazí. Nesetkaly se s tím, že by osobně doručené podání nebylo opatřené razítkem.

Soud Kozákovi uložil trest 15 měsíců podmíněně odložených na tři roky. Pokud se rozsudek stane pravomocným, nastává podle žalobce Radka Bartoše ze zákona konec funkce soudce. Kozák by se mohl sice ještě teoreticky přihlásit do výběrového řízení na soudce, ale tam se uvádí i to, jestli byl odsouzen a za co. „Takže prakticky by asi nesplňoval morální náležitosti a nároky, které jsou na soudce kladeny,“ uvedl Bartoš.

Kozák je dočasně zproštěn soudcovské funkce. U Nejvyššího soudu neuspěl s návrhem přeložit proces do Prahy. Argumentoval tím, že případné odvolání ve věci by posuzoval soudce jeho krajského soudu. Podle NS ale má případné odvolání řešit Krajský soud v Ostravě. Kozákův obhájce uvedl, že se kvůli tomu obrátil i na Ústavní soud.

U soudu s Kozákem stanul i advokát Martin Zvoníček, podle státního zastupitelství Kozáka ke zpětnému připsání pohledávky přiměl. I Zvoníček vinu popřel. Za účastenství ve formě návodu mu soud uložil roční trest podmíněně odložených na tři roky. Dostal i zákaz činnosti na 2,5 roku.

(čtk, ire)