Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Foto: Mediafax

Dientsbier narazil s obhajobou mandátu u kladenské ČSSD

Senátor a budoucí pravděpodobný ministr pro lidská práva ve vládě Bohuslava Sobotky Jiří Dientstbier narazil v domovské ČSSD na problém s obhajobou svého senátorského mandátu ve volebním obvodě Kladno. Oba dotčené okresy, Kladno a Praha-západ, jej už ve svém volebním obvodě nechtějí a hodlají nominovat vlastního kandidáta, náměstka kladenského primátora a náměstka středočeského hejtmana Zdeňka Syblíka.

Situace dospěla tak daleko, že proti sobě otevřeně stojí dva středočeské okresy a pražské centrum v Lidovém domě. To totiž otevřeně prosazuje Dientsbiera. V pátek o situaci jednalo stranické grémium s doporučením, aby se Dienstbier pokusil mandát obhájit. „Je to hodně vyhrocené. Nikdo nechce ustoupit, hrozí dokonce, že kvůli tomu budou okresy schvalování kandidáta bojkotovat,“ řekl České justici zdroj z Lidového domu.

Rozhodující slovo by mělo mít zhruba za dva týdny předsednictvo strany. Spojená konference dvou dotčených okresů, které už se předem domluvily na jméně Zdeňka Styblíka, má pak kandidáta formálně schválit. V Kladně se teď bojí, že Praha vyšel ke schválení jen Dienstbiera, čímž jejich volbu zcela ignoruje. „Pravda je, že z toho nemáme pocit úplně demokratického postupu,“ řekl Zdeněk Syblík. Proti svému stranickému rivalovi v boji o nominaci nemá jiné výhrady než to, že v Kladně nepůsobí. „Je z Prahy, v Praze je členem ČSSD, ať kandiduje v některém z pražských obvodů,“ řekl České justici. Reakci Jiřího Dienstbiera se České justici prozatím získat nepodařilo.

Jiří Dientsbier ml. je senátorem za volební obvod Kladno od 26. března 2011. V doplňovacích volbách získal mandát, který předtím náležel jeho zesnulému otci, bývalému disidentovi a porevolučnímu československému ministrovi zahraničí.

-rm-