A ještě jedna věc – jak jsem situaci odhadla, ministerský návrh je z pera pana doktora Mečla, což státní zástupci těžce nesli. Nevím, co se mezi nimi odehrálo, ale je tam nějaká animozita. A to není nikdy dobré, to vždy zavání tím, že ten, kdo byl odejit, se jde mstít, a ten druhý je zase naježený. Z toho nemůže nic dobrého vzejít, komentuje dění okolo zákona o státním zastupitelství poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: Mediafax

Marie Benešová: Vyhlášku jsem mínila dobře. Dopadlo to jinak

Je podepsána pod vyhláškou ministerstva spravedlnosti 4/2014, která posiluje pravomoci vrchních státních zastupitelství, aniž by o tom byla zmínka v zákoně – jak požaduje Ústavní soud. Myslela jsem to dobře, jak to dopadlo, je druhá věc, řekla České justici bývalá ministryně spravedlnosti, poslankyně Marie Benešová.

Svým podpisem pod vyhláškou jste fakticky navodila situaci, který prodlužuje kritizovaný stav, kdy je příslušnost a pravomoci vrchních státních zastupitelství stanovena jen na podzákonné úrovni. Vláda totiž váš souběžný zákon o státním zastupitelství stopla.

Tam je nález Ústavního soudu, takže to mělo být zakomponováno v jednom, abychom nenaráželi. Protože Ústavní soud řekl, že je to již naposled a víc vám to tolerovat nebudeme.

Jenže zákon platit nezačal. Důsledkem je, že nyní ona souběžná vyhláška posilující vrchní zastupitelství v tom právním prostředí trčí trochu jako kůl v plotě.

To už je druhá věc.

Je to v pořádku?

To je na Válkové, co s tím udělá (Helena Válková, nová ministryně spravedlnosti – pozn. red.). To už je na ní. Ona řekla: buď si to přisvojím, nebo to předělám, no tak musíte na ní. Já už jsem mimo mísu, že jo. Takže ona s tím musí něco udělat.

Důsledky jsou ovšem přesně opačné. Co mělo být napraveno, trvá dál – a státním zastupitelstvím byla do ruky dána mimořádná moc vstupovat do věcí, do kterých dříve nemohli.

To mělo být v jednom ranku, jak vám říkám. Že to takhle dopadlo, to už je vis major. Já jsem to mínila dobře, že to takhle zakomponujeme, že je to všechno v pořádku.

Nebylo by bývalo lepší stanovit platnost vyhlášky s datem platnosti zákona, a ne hned po patnácti dnech?

To už do toho nebudu nové ministryni mluvit, ať to udělá, jak chce. Nepochybně také má nějaké našeptávače, tak uvidíme, jak to dopadne. Ale já už to nebudu komentovat. Já jsem to chtěla takhle, nevyšlo to, tak se to musí udělat nějak jinak.

Robert Malecký