Advokát Zdeněk Koudelka Foto: archiv

Obvinění Rittiga odhaluje protiprávní činnost VSZ v Olomouci

Dozor VSZ v Praze nad stíháním podnikatele Iva Rittiga uzavírá kruh nezákonností ve věci Nagyová a spol., tvrdí bývalý státní zástupce NSZ v Brně, dnes advokát Zdeněk Koudelka.

Kauza tří exposlanců a poradkyně premiéra Jany Nagyové vedla v červnu 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Šlo o obvinění, že ředitelka kabinetu premiéra Jana Nagyová a Roman Boček se podíleli na tom, že se bývalí poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa vzdali mandátu údajně za pozice ve státem kontrolovaných firmách a dále o obvinění, že Jana Nagyová a tři příslušníci Vojenského zpravodajství – generálporučík Ondřej Páleník, generálplukovník Milan Kovanda a plukovník Jan Pohůnek – organizovali sledování manželky předsedy vlády.

Údajná trestná činnost obviněných se stala v Praze. Mělo být tedy příslušné státní zastupitelství v Praze. Ve věci však bylo činné Vrchní státní zastupitelství v Olomouci na základě usnesení Nejvyššího státního zastupitelství v Brně z 11. 1. 2012 o odnětí a přikázání věci. To se týkalo prověřování zcela jiných osob, a to Iva Rittiga, Tomáše Hrdličky, Jiřího Tomana a Romana Janouška. Přičemž důvodem odnětí byl údajný vztah mezi některými prověřovanými osobami a bývalým náměstkem Vrchního státního zastupitelství v Praze Liborem Grygárkem. Ale údajná trestná činnost, pro kterou skutečně bylo zahájeno Vrchním státním zastupitelstvím Olomouc trestní stíhání vůči exposlancům a dalším osobám, se však netýkala Rittiga, Hrdličky, Tomana, Janouška ani Grygárka.

V dané věci došlo ke spojení věci tak, aby byla založena působnost jinak nepříslušného Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Korunu všemu nasadilo to, že Ivo Rittig byl 13. 2. 2014 obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti, přičemž jeho trestní stíhání dozorovalo příslušné Vrchní státní zastupitelství v Praze. Tedy případný vztah k bývalému náměstku vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi není důvodem pro odnětí dozoru nad trestním stíháním Ivo Rittiga pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství.

To, že stíhání Ivo Rittiga dozoruje příslušné Vrchní státní zastupitelství v Praze, je podle práva. Proč však nemají totéž právo na činnost příslušného státního zastupitelství i obvinění ze sledování manželky premiéra a obvinění stíhaní ve spojení se vzdáním se mandátů některých poslanců? Napřiklad Nagyová a bývalý premiér Petr Nečas, který byl obviněn 11. 2. 2014.

Dozor příslušného Vrchního státního zastupitelství v Praze ve stíhání Ivo Rittiga odhaluje protiprávní činnost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v kauze stíhání příslušníků Vojenského zpravodajství i expremiéra Petra Nečase. Tato protiprávnost je již takového rozsahu, že by měl zasáhnout zákonodárce a novou úpravou pravidel zabránit čachrům s příslušností státních zastupitelství.

Zdeněk Koudelka, advokát